Svåra myntherrar - plats nr 4
På plats fyra med endast fem säkra exemplar utanför museerna hittar vi mynt från Johan Sverkersson. Jag har valt att inte lägga Johan på delad placering med Håkan Magnusson (plats 5, också med fem kända exemplar i privat ägo) av två skäl – dels tror jag (rätt eller fel) att ”mörkertalet” är större för Håkans mynt, och dels så finns möjligheten att Håkans mynt skall betraktas som norska. Notera att rent generellt så gäller att den inbördes placeringen för platserna 2-5 kan ändras om enstaka tidigare okända exemplar dyker upp på marknaden.
De kända exemplaren av Johans vackra mynt kommer, med endast ett fåtal undantag, från ett och samma fynd – Dimbo i Västergötland. De allra flesta exemplaren från det fyndet finns numera i KMK. Ett mindre antal mynt från fyndet hamnade dock i privata händer, och av de mynt som KMK inlöste användes en del tidigt som bytesobjekt med andra museisamlingar, t.ex. KMMS i Köpenhamn. Byten genomfördes även med privata samlare. Bl.a. så ingick ett flertal exemplar i Stiernstedts samling, som senare förvärvades av Antell, som testamenterade sina samlingar till Nationalmuseet i Helsingfors.
Av de nu kända mynten i privat ägo är tre av typen med fågelhuvud (LL III:4), medan typerna med krona (LL III:1) och svärd (LL III:5a) finns i endast ett ex vardera.
Andra inlägg
- FriMynt 2025 - några intryck
- Kommande Bruun-auktioner 2025
- Svealändska ärkebiskopspenningar
- Bruun-auktionerna - inget för 'normalsamlaren'?
- Myntkompaniet auktion 32 - några kommentarer
- En mycket efterlängtad bok!
- Ensidiga avslag av Magnus Erikssons tvåsidiga penningar
- Mycket trevligt i Märsta!
- Lars Emil Bruuns svenska medeltidsmynt våren 2025
- Proveniens: Ex Bonnier 1906 (3)