Gustaf W. Andersson - en storsamlare och 'doldis'

En av 1900-talets största samlingar av svenska mynt skapades av ”fiskhandlaren” Gustaf W. Andersson (1891-1968). Jag citerar Roland Falkensson:

Gustav W. Andersson var ägare till Lindholmens Fiskeexport som bland annat exporterade stora kvantiteter fisk till Amerika. Privat levde han och hans familj relativt enkelt och enligt uppgift gick större delen av hans inkomster åt till att bygga upp en samling som till omfång och kvalitet var i paritet med Gunnar Ekströms (sic!). Under perioden 1968–1987 såldes Anderssons samling helt anonymt via Ahlströms Mynthandel och på dennes auktioner i Stockholm.

Att Anderssons samlargärning numera i stort sett fallit i glömska är att beklaga. Speciellt för de som är intresserade av mynts ägarhistoria – eller ”proveniens” – som det heter på finare språk.

Då Anderssons samling efter hans död överlämnades till B. Ahlströms mynthandel för försäljning, så skingrades den (tyvärr) anonymt under en längre tidsperiod på auktioner och sannolikt även i Ahlströms lagerlistor och direkt ”över disk”. Enligt obekräftade uppgifter skall det i privat ägo existera en eller flera förteckningar över Anderssons samling. Detta har dock inte kunnat verifieras.

År 2007 förvärvade Gorgon resterna av B. Ahlströms mynthandels boklager. Totalt 14 flyttlådor med mycket varierat innehåll. Bland dessa fanns Bukowskis auktionskataloger över Oldenburgs myntsamling. Dessa kataloger hade tillhört Gustaf W. Andersson, och i dessa har han med understrykningar noterat vilka mynt han hade i sin samling. Det fanns också en del kompletterande information om vissa bättre mynt i samlingen. Katalogerna var tyvärr i mycket dåligt skick, och föll därför i glömska hos Gorgon. Nyligen återfann jag dock dessa, och bestämde mig för att renovera/reparera katalogerna så gott det går, för att säkerställa att informationen om Andersson samling inte går förlorad. (Jag har ju "fuskat" lite med bokbindning i många år!)

Dessa kataloger utgör ju en ögonblicksbild av Anderssons samling! Det är dock oklart om han registrerade mynten i sin samling på detta sätt ända fram till sin död, eller om han vid något sent skede gjorde en separat katalog. Då Oldenburgs samling avslutas med Oskar II, så finns ju inte heller några mynt från Gustaf V registrerade, men detta är kanske inte heller av något större intresse, då knappast några mynt från Gustaf V är att betrakta som rariteter..

Jag hoppas kunna återkomma med mera information om de medeltida mynten i Anderssons samling i sinom tid. Nedan ses ett exempel på hur katalogerna ser ut; Anderssons namnteckning återfinns längst ner på titelsidan!

9 juli 2025