Myntkompaniet auktion 32 - några kommentarer

I lördags (8 mars) arrangerade Philea/Myntkompaniet sin 32a myntauktion. Denna gång med en ganska omfattande avdelning svenska mynt före Gustav Vasa.

Gorgon var förhindrad att närvara fysiskt, men bevakade auktionen via internet och bjöd även på ett par objekt. Funktionaliteten i Phileas auktioner om man bjuder via internet är mycket bra. Det framgår tydligt vilket objekt som säljs och hur buden ges. Kanske är 8 sekunder lite väl kort nedräkningstid för oss lite äldre, men då auktionen denna gång omfattade drygt 1800 utrop, så får man väl anta att detta var orsaken; jag har intrycket att vid tidigare auktioner har nedräkningstiden varit längre – men jag kan ha fel.

Mitt intryck var också att de flesta medeltidsmynten såldes på förhandsbud eller bud via internet i realtid. Ganska få verkade säljas till i salen närvarande budgivare.
Hur som helst – budgivningen på flera objekt var intensiv och ”klubban” föll i många fall långt över utrop. Gorgon lyckades endast förvärva ett (1) objekt denna gång.

Några reflektioner:
Nr 2. Olof Skötkonung. Penning (hybrid) med två frånsidor. Detta är ett mycket intressant och sällsynt mynt. Myntet har haft en (samtida) ögla monterad, men uppenbarligen har denna nyligen (?) avlägsnats. En samtida ögla är ju en del av myntets historia. Att avlägsna en sådan är ju, enligt min åsikt, en närmast barbarisk handling. Gorgon skulle ha kunnat tänka sig att betala långt över utrop (15000) om öglan funnits kvar – men nu avstod jag från objektet, som inte alls tilltalade mig. Det klubbades för utrop.
Nr 14. Knut Erikssons. En trevlig barbariserad svealandspenning nådde 12000, vilket inte alls känns dyrt i dessa tider. Köparprovision 21% tillkommer.
Det var främst inom avdelningen örtugar som de intressanta objekten återfanns denna gång. Vi kan notera nya rekordpriser på Karl Knutssons Åbo-örtugar (#51:18000 och #52:13500). 
Karl Knutssons yngsta stockholmsörtug, #49, klubbades förmånligt för 2200. Myntet är av typ Rundberg 2e, och kan dateras till Karls sista period som kung 1467–70.
Sten Sture d.ä:s trevliga halvörtugar (#56 och #57) klubbades för goda 3600 och 3000. Dessa båda var av god kvalitet, och dessutom inte av de allra vanligaste varianterna.
Halvörtugen 1515, LL 7a, #59, nådde 6000 innan klubban föll. 1515 års mynt (Sten Sture d.y.) är alla ganska ovanliga, så priset var högst rimligt.

Nu är det bara att ladda om inför den nära förestående (14–15 mars) auktion nr 2 med prestigeobjekt ur L.E. Bruuns samling!

11 Mar 2025