Lars Emil Bruuns svenska medeltidsmynt våren 2025
Dansken Lars Emil Bruun skapade den troligen största och bästa samlingen av skandinaviska mynt som någonsin ägts av en privatperson. Samlingen omfattade ca 20000 objekt! Bruuns fokus var, av naturliga skäl, de danska mynten, men samlingen omfattade även norska och svenska mynt. Han hade även andra samlingar, t.ex. anglosaxiska mynt. Men dessa skall inte kommenteras här.
En första del av de svenska mynten avyttrades 1914 på en auktion i Adolph Hess regi. Även den andra delen katalogiserades av Hess, men såldes i sin helhet privat. De svenska medeltidsmynten avyttrades som sagt 1914, men det bör noteras att en stor del av dessa faktiskt återköptes av Bruun. Samlingen kompletterades sedan fram till Bruuns död 1923. Hans testamente föreskrev att samlingen skulle ligga orörd i 100 år, och utgöra en "reservsamling" om någon katastrof skulle förstöra de danska statssamlingarna av mynt. Om detta inte skett, så skulle samlingen säljas på auktion. Dessa auktioner inleddes i regi av den amerikanska firman Stacks & Bowers hösten 2024.
På den första auktionen 2024 såldes inga svenska medeltidsmynt, utan materialet utgjordes av de mest värdefulla och spektakulära mynten i samlingen. Enligt (obekräftade) uppgifter gjordes detta för att arvingarna skulle kunna betala den danska arvsskatten!
Nu – våren 2025 – kommer ytterligare en kvalitetsauktion med dyra och spektakulära objekt att genomföras 14–15 mars. På denna finns åtta svenska mynt från vikingatida och medeltid.
Men redan 19–20 februari anordnas en auktion med ”enklare” material on-line, och på den utbjuds bl.a. 26 svenska medeltidsmynt (och ett gotländskt). I den danska avdelningen återfinns totalt sex trevliga gotländska mynt.
Kvalitetsauktionen genomförs i Schweiz och den enklare i USA. Huruvida detta innebär att inköpta mynt fastnar i den svenska tullen, och åläggs svensk moms, är i dagsläget oklart. Samlingen är ju i dansk ägo och Stacks & Bowers har ett lokalkontor i Danmark. Om detta innebär att mynten skickas från Danmark, och därmed (inom EU) slipper extra avgifter, är i skrivande stund inte klart. Det bör även noteras att alla mynten är ”slabbade”, d.v.s. förpackade i en plastkapsel med kvalitetsgradering av NGC.