Läroverkssamlingar
Fram till 1900-talets första hälft ansågs det naturligt och självklart att använda mynt och medaljer som åskådningsmaterial i historieundervisningen i skolan. Varje läroverk med självaktning skulle naturligtvis ha en egen myntsamling och en utsedd ansvarig för denna – ofta någon historieintresserad lärare. Av vissa mera spektakulära och kostsamma objekt, t.ex. de stora plåtmynten, tillverkades också kopior i naturlig storlek för skolor och andra.
Dessa läroverkssamlingar är numera i de allra flesta fall avvecklade. Samlingarnas öden är ofta okända – kanske såldes de; ibland kanske de skänktes till något lokalt museum; kanske finns några fortfarande kvar inlåsta i någon låda på skolans vind?
Förteckningar över ett flertal läroverkssamlingar publicerades i samtida årsberättelser eller på annat sätt. Sådana beskrivningar är intressant läsning än i dag. Med några få undantag är dessa publikationer dock numera ganska sällsynta. Som exempel på läroverk som publicerat sina samlingar kan nämnas: Göteborg, Kristianstad, Jönköping, Skara, Strängnäs, Sundsvall, Umeå, Visby, Växjö, Örebro och Östersund.
Andra inlägg
- FriMynt 2025 - några intryck
- Kommande Bruun-auktioner 2025
- Svealändska ärkebiskopspenningar
- Bruun-auktionerna - inget för 'normalsamlaren'?
- Myntkompaniet auktion 32 - några kommentarer
- En mycket efterlängtad bok!
- Ensidiga avslag av Magnus Erikssons tvåsidiga penningar
- Mycket trevligt i Märsta!
- Lars Emil Bruuns svenska medeltidsmynt våren 2025
- Proveniens: Ex Bonnier 1906 (3)