Ensidiga avslag av Magnus Erikssons tvåsidiga penningar

Under Magnus Erikssons långa tid som regerande kung (1319-1363) präglades ett flertal mynttyper: 1319-1340 slogs tvåsidiga penningar med Folkungalejon//Krona; 1340-1354 slogs penningar med Folkungalejon//Tre kronor ställda i cirkel med en bokstav eller symbol i mitten; 1354 övergick man till att prägla enbart ensidiga penningar – brakteater.

Ytterst sällsynt förekommer ensidiga avslag av de tvåsidiga penningarna. Sådana uppkommer när man endast använt överstampen mot ett halvhårt underlag. Då myntämnet för dessa penningar är tjockare än för brakteaterna, så blir frånsidans prägling mycket otydligare än på brakteaterna.

Ensidiga präglingar kan också uppstå om man samtidigt placerar två myntämnen mellan över- och understamp vid präglingen. De myntsidor som då inte har direkt kontakt med den ena eller den andra stampen, utan endast mot varandra, får då en otydlig prägling, där spår av såväl över- som understamp ibland kan skönjas. Liksom på de ensidiga avslag som producerats med endast en stamp, så är avtrycken på den ”sämre” sidan naturligtvis spegelvända.

Lagerqvist tar i sitt referensverk från 1970 endast upp ensidiga avslag av stampen med folkungalejonet (LL XXVI:8). Han kommenterar att dessa lika gärna kan höra till grupp LL XXVII, vilket enligt min åsikt också är mera sannolikt.

De ensidiga mynten är som sagt mycket sällsynta, och på den privata marknaden är det väl avslagen av folkungalejonet som sålts oftast, men ändå mycket sällan. Dock är även avslag av frånsidan av LL XXVI och XXVII kända. I privata samlingar känner jag till endast ett avslag vardera av frånsidan på LL XXVI:4, XXVII:6b, och XXVII:14. Av LL XXVII:7a finns några få ex – definitivt färre än 5 – privat. De ensidiga avslagen av folkungalejonet är de vanligaste, men även dessa är rara; uppskattningsvis med god marginal färre än 10 privat.

Utöver ovan nämnda mynt, vilka alltså finns privat, är ett ensidigt avslag av LL XXVII:11 (med kors) i Mauritz Hallbergs samling i Vasa (Finland) publicerat av Sirkka Mäki 1987 (mynt nr 72). Vidare existerar ett ensidigt avslag med centralbokstaven L (vilken saknas i LL!) publicerat av Monica Golabiewski Lannby 1980 (NNUM 1980/7, nr 12B).

 

26 Feb 2025