Arkiv 2016

2016-12-16 Summering 2016

I och med att myntmässan i Stockholm nu är avklarad så är nog det numismatiska året 2016 i princip slut. Även myntklubbarnas julfester, vilka ju är ett utmärkt sätt att avrunda samlaråret med, är avklarade. Visst kan något enstaka bra objekt fortfarande dyka upp på den internationella marknaden, eller på Tradera, men det är i så fall en bonus.

2016 blev ett bra år: ett flertal trevliga myntmässor besöktes och det var ett bra utbud av mynt på auktionerna. Vidare många trevliga möten med likasinnade på myntklubbarnas träffar och – kronan på verket – en fantastiskt trevlig numismatisk resa till Wien arrangerad av Numismatiska Klubben i Uppsala! Ytterligare en höjdpunkt var en forskarvecka på Kungliga Myntkabinettet.

Ibland så råkar man ut för situationen att ett mynt man verkligen vill ha ingår i en post med en del andra mynt som man inte behöver. Gorgon har ställts inför detta dilemma ett par gånger under 2016. Då är det bara att köpa posten och sedan försöka avyttra de mynt man inte behöver. Detta har fått till resultat att 2016 års inköp antalsmässigt är högre än på många år. Till Gorgons samling har ca 40 objekt förvärvats och drygt 20 mynt har hittills fått lämna samlingen. Ytterligare några skall bort. Netto efter årets aktiviteter är dels ett antal nya typer och varianter, dels att ett antal mynt kunnat bytas mot bättre exemplar. Gorgon är mycket nöjd med detta!

Dessutom kunde det numismatiska biblioteket kompletteras med några väsentliga böcker, småskrifter och särtryck; primärt från MISABs Internetauktion 3.

Nu gäller det att ta det lite lugnt under vintermånaderna, glädjas åt nyförvärven, och ägna en del mörka vinterkvällar åt att lära sig mera om de nyförvärvade numismatiska objekten och deras historia.

Första ”hållpunkt” i 2017 års numismatiska agenda är den myntmässa som arrangeras av Sigtuna Myntklubb den 28 januari – en mycket trevlig tillställning som ej bör missas. Gorgon återkommer med mera information om denna i sinom tid.

Nedan en bild på två av 2016 års trevliga förvärv. Ett par anspråkslösa, men mycket sällsynta, gotländska penningar. Sådana ”rara fulingar” uppskattas av Gorgon!

God Jul tillönskas alla myntvänner!

/2016-summering-bild.jpg

2016-12-14 Beste Norske Middelaldermynter

Ny numismatisk litteratur om nordiska medeltidsmynt är man inte bortskämd med. Då är det så mycket mera glädjande varje gång man kan anmäla ett nytt verk! I vårt västra grannland har en outtröttlig medeltidsentusiast, Magne Josefsen, nu utkommit med en andra volym (av fem planerade) i sitt projekt Beste Norske Middelaldermynter. Den nyutkomna volymen (volym V) omfattar mynt från perioden 1319-1483. Redan tidigare har volym IV utkommit, omfattande perioden 1263-1319.

Grundtanken med bokserien är att publicera så bra bilder som möjligt av de olika mynttyper och väsentliga varianter som finns från respektive tidsperiod. Volym IV som utkom förra året omfattade 86 sidor, och den nyutkomna volym V är på hela 100 sidor. Alla väsentliga mynttyper illustreras med högkvalitativa fotografier i stark förstoring. Josefsen har lagt stor möda på att verkligen leta upp så bra exemplar som möjligt av de mynt som illustrerats – vilket naturligtvis är en rejäl utmaning, då många av mynten är mycket, mycket sällsynta.

Man får ett begrepp om arbetsinsatsen bakom boken, då Josefsen i inledningen noterar att volym IV tagit ”1000 timer minimum” att sammanställa, medan tidsåtgången för volym V anges till ”1200-1500 timer”. Gorgon lyfter på hatten, och ser fram emot volym III, som skall omfatta tidsperioden 1177-1263.

Båda böckerna rekommenderas varmt! Mera information om projektet och den nyutkomna boken hittar man här.

Information om den 2015 utgivna volym IV hittar man här.

/beste-norske-middelaldermynter.jpg

2016-12-12 Numismatiska Klubben i Uppsala - Julfest!

I tisdags, 6 november, arrangerade Numismatiska Klubben i Uppsala (NKU) sin årliga julfest. NKU hör till landets mest aktiva klubbar med ett varierat och intressant program för sina medlemmar: auktioner, föredrag, resor och middagar. Julfesten brukar vara årets mest välbesökta träff, och så även denna gång; 30 medlemmar (inklusive ”respektive”) hade slutit upp för att avnjuta såväl andlig som lekamlig spis.

Efter en genomgång av årets program av ordföranden Curt Ekström, där en numismatisk resa till Wien var höjdpunkten, höll Cecilia von Heijne ett uppskattat föredrag med titeln ”Ett land - ett mynt? Myntningen under Magnus Eriksson 1319–1364”. Cecilia har ägnat ett par år åt att forska kring myntningen under denna intressanta period. Spännande nya rön och hypoteser presenterades. Här är inte rätt plats att ingående referera innehållet i föredragen, då Cecilias forskningar i sinom tid kommer att publiceras i en ny bok.

Efter föredraget vidtog festligheterna, då vi tillsammans intog en välsmakande trerätters middag med åtföljande ädla drycker. Därmed avslutades 2016 års numismatiska aktiviteter i NKUs regi på ett ståndsmässigt sätt. Nu är siktet inställt på 2017!

/2016-nku-julfest.jpg

2016-12-10 Sturetidsprojektet - status december 2016

Hela den gångna veckan har Gorgon haft förmånen att tillsammans med Jonas Rundberg fortsätta bearbetningen av de sturetida örtugsmynten i den stora Västeråsskatten. Efter en mycket intensiv arbetsvecka är nu alla tidigare identifierade stampkombinationer fotograferade, och dessutom ett stort antal tidigare ej stampbestämda mynt. Totalt fotograferades denna gång ca 950 halvörtugar från Västerås och Stockholm. Bearbetningen av detta material går nu in i en intensiv period under första kvartalet 2017. Alla dessa mynt skall stampbestämmas och stampkedjor skapas.

Men först lite välbehövlig ledighet under jul och nyår. Tomtenissarna på bilden vill tacka personalen på Kungliga Myntkabinettet för professionell och trevlig support under den gångna veckan, samt tillönska alla en riktigt God Jul!

/sturetidsprojektet_2016-12-09.jpg

2016-11-26 Myntmässan på Sheraton

Så var årets sista myntmässa avklarad. Liksom förra året arrangerad av Sveriges Mynthandlares Förening och platsen var, liksom 2015, Sheraton Hotel i Stockholm – på bekvämt promenadavstånd på från Centralen.

Antalet utställare var väl ungefär ett dussin, och utbudet av objekt var helt OK. Dock stannade antalet besökare troligen under 100 även denna gång. Man kan ju fundera på orsaken till detta? Kanske är sent i november inte den optimala tidpunkten för en myntmässa? Begynnande julhandel och – detta år – det nya påfundet ”Black Friday” (som pågår hela helgen) kanske lockar mera?

Hur som helst var det en trevlig tillställning och Gorgon hoppas på en repris 2017.

/smhf_sheraton_2016.jpg

2016-11-18 Missa inte årets sista myntmässa 26 november i Stockholm!

/smhf-2016-nov.jpg

 

2016-11-14 Wien, Wien, nur du allein...

Wien, Wien, nur du allein
Sollst stets die Stadt meiner Träume sein !

Precis hemkommen efter tre dygns intensiv ”kulturell verksamhet” i Wien, tillsammans med 18 andra numismatiskt, historiskt och kulturellt intresserade kamrater.

För två år sedan arrangerade Numismatiska Klubben i Uppsala en mycket lyckad ”numismatisk resa” till Berlin – och nu var det dags igen! Men denna gång styrde vi kosan mot Österrikes huvudstad Wien. Det blev tre mycket intensiva dygn; vi började i Kunsthistorisches Museum, där den enastående myntutställningen förevisades för oss. En helt makalös utställning av mynt och medaljer från antiken och framåt – självklart med ett centraleuropeiskt och österrikiskt fokus. Men det fanns även en separat monter med lite svenska specialiteter; bl.a. plåtmynt och en Palmstruch-sedel. Även i medaljmontrarna fanns åtskilligt av intresse för en svenska besökare. Vi besökte även utställningen i Österrikes Nationalbank, där flera av oss fick lyfta en äkta 12 kg guldtacka (säkert inkåst i en glasmonter med ett hål där man kunde sticka in handen). Ytterligare en höjdpunkt på besöket var en mottagning på Institut für Numismatik und Geldgeschichte vid Wiens Universitet. Utöver information om den forskning och utbildning som där bedrivs, så fick vi ”hands on” en demonstration av såväl det imponerande numismatiska biblioteket som de samlingar av numismatica som finns där – speciellt innehållet i medaljskåpen imponerade stort!

Det fanns tid till egna utflykter i mindre grupper; Gorgon hann med att besöka Kaiserliche Schatzkammer samt utställningarna av historiska musikinstrument, rustningar och vapen. På söndagen återvände jag några timmar till de enastående samlingarna av konstföremål, måleri och egyptiska skatter i Kunsthistorisches Museum. Det bör påpekas att samlingarna i Wien är oerhört omfattande, och man skulle egentligen behöva minst en vecka eller två för att (översiktligt) hinna se allt.

Resan innehöll naturligtvis även åtskilligt med trevligt umgänge reskamraterna emellan, samt enastående fast och flytande förplägnad av högsta kvalitet. Trötta och glada äntrade vi ett flyg tillbaka till ett snöslaskigt Sverige på söndagseftermiddagen.

Ett bildreportage finns här.

/wien_1916.jpg

2016-10-25 Läroverkssamlingar

Fram till 1900-talets första hälft ansågs det naturligt och självklart att använda mynt och medaljer som åskådningsmaterial i historieundervisningen i skolan. Varje läroverk med självaktning skulle naturligtvis ha en egen myntsamling och en utsedd ansvarig för denna – ofta någon historieintresserad lärare. Av vissa mera spektakulära och kostsamma objekt, t.ex. de stora plåtmynten, tillverkades också kopior i naturlig storlek för skolor och andra.

Dessa läroverkssamlingar är numera i de allra flesta fall avvecklade. Samlingarnas öden är ofta okända – kanske såldes de; ibland kanske de skänktes till något lokalt museum; kanske finns några fortfarande kvar inlåsta i någon låda på skolans vind?

Förteckningar över ett flertal läroverkssamlingar publicerades i samtida årsberättelser eller på annat sätt. Sådana beskrivningar är intressant läsning än i dag. Med några få undantag är dessa publikationer dock numera ganska sällsynta. Som exempel på läroverk som publicerat sina samlingar kan nämnas: Göteborg, Kristianstad, Jönköping, Skara, Strängnäs, Sundsvall, Umeå, Visby, Växjö, Örebro och Östersund.

/laroverkssamlingar.jpg

2016-10-19 Gorgon gallrar godsaker ur samlingen

Gorgon har gallrat sex gotländska mynt ur sin samling. Bl.a. en mycket sällsynt typ av örtug (gote) med åtsidans inskrift "åt fel håll" - retrograd - moturs. En myntyp som SAKNAS i Lagerqvists referensverk från 1970!

Länk till auktionerna hittar du här. Lycka till!

/0834_explained_1.jpg

2016-10-13 Myntmässa i Stockholm 26 november

/smhf-2016-nov.jpg

2016-10-08 Norrköpingsmässan - nytt besöksrekord!

Gorgon är nyss hemkommen från Norrköpingsmässan. Den lokala myntklubben går från klarhet till klarhet – årets myntmässa slog nytt besöksrekord. Redan strax efter lunch hade man räknat in drygt 170 (betalande) besökare, och därmed passerat heldagsnoteringen från 2015. Troligen passerade besöksantalet 200 innan dagen var slut – oräknat alla som slank in utan att betala. Som framgår av bilden nedan var det tidvis trångt vid utställarnas bord.

Allt var välorganiserat och mycket trevligt. Lunchserveringen i restaurangen i samma byggnad underlättar mycket, då man slipper söka sig ut på stan för att få något i kistan. Gorgon lyfter på hatten och kommer definitivt tillbaka nästa år.

Gorgon fick också veta att Sveriges Mynthandlares Förening kommer att arrangera en myntmässa i Stockholm i slutet av November.

/norrkoping-2016-vimmel.jpg

2016-10-07 Sturetidsprojektet - uppdatering

Gorgon har denna vecka haft privilegiet att få arbeta sida vid sida på Kungliga Myntkabinettet med Sveriges främste expert på de medeltida örtugarna, Jonas Rundberg. Fokus för insatsen denna gång har varit de anonyma halvörtugarna som präglades i mycket stor volym i Västerås och Stockholm. Ett stort antal mynt har granskats, och mer än 500 exemplar har fotograferats.

På bilden nedan ses 15 halvörtugar ur den stora Västeråsskatten 1972 liggande på sina förvaringspåsar och väntande på fotografering.

/sturetidsprojektet_2016-10-07.jpg

2016-10-03 Nya mynt idag

Gorgon skriver ju normalt endast om gamla mynt... Men idag gör jag ett undantag. De nya 1-, 2-, och 5-kronorna finns nu tillgängliga. Se nedan - handen som håller mynten är Gorgons egen.

/2016-nya-a.jpg

/2016-nya-b.jpg

2016-09-28 MYNTMÄSSA i Norrköping 8 oktober

Så var det dags igen! Norrköpings Myntklubb arrangerar sin årliga MYNTMÄSSA. Jag har besökt denna mässa några gånger, och den blir bara bättre och bättre. Ett besök rekommenderas!

Mera information hittar du här.

/norrkopingsmassan_2016_annons.jpg

2016-09-27 F.R.Künker 281 - hur gick det?

Något nytt prisrekord på medeltida örtugar blev det inte – men det var nära. Hans-örtugen klubbades för 5500 EUR, vilket med dagens valutakurs (1 EUR=9,63 SEK) och ett påslag på 23% blir lite drygt 65.000 SEK. Rekordet på medeltida örtugar hålls f.n. av Erik av Pommerns LL 7, vilken på SNF auktion 141, klubbades för 60.000 kr + 10% = 66.000 kr.

(Notera att priset på den Interregnum-örtug som såldes av Hirsch Mynthandel på auktion 38, som nr 53, var ”riggat”. Den klubbades för 106.000 kr, men det klubbslaget var alltså inte korrekt. Hirsch gick i konkurs kort därefter, och huvudmannen dömdes för grovt bedrägeri till ett flerårigt fängelsestraff.)

Men åter till Künkers auktion; det var genomgående höga, t.o.m. mycket höga, klubbslag på vissa objekt.

1992: En vacker Olof-penning: EUR 5000 !

1993: En vacker Knut Eriksson-penning (vanligaste typen): EUR 2300 !

1995: En penning med krönt A (vanligaste typen): EUR 500 !!!

1996: Sten Sture d.ä. Örtug LL 3: EUR 700 !

2001: Svante Nilssons halvörtug LL 4a: EUR 1550.

Priset på den sistnämnda kan tyckas högt, men är enligt Gorgon väl motiverat. Svantes halvörtugar med Natt-och-Dag vapnet endast på åtsidan (LL 4a-c) är, näst efter LL 7, Svantes raraste halvörtug. Gorgon har endast noterat 4 exemplar i privat ägo. Av LL 7 finns 2 ex noterade privat.

Nedan en bild på Hans Västeråsörtug som såldes på Künkers auktion.

/hans_ll3_600.jpg

2016-09-27 F.R.Künker auktion 281

Idag och imorgon arrangeras Künkers auktion nr 281, med bl.a. en mycket bra avdelning svenska mynt. Den svenska avdelningen återfinns i katalogen på sidorna 97-122, med utropsnummer 1991-2125; totalt 135 svenska nr. Bland de medeltida mynten, nr 1991-2002, återfinns – utöver två vackra Olof-penningar – en riktig örtugsraritet; en Västerås-örtug från kung Hans. Endast tre exemplar av denna örtug är f.n. kända i privata samlingar och det är också den örtug som har högst värderingspris av alla prissatta örtugar i Lars O. Lagerqvists referensverk från 1970. Från den nyare tiden finns också en del riktigt trevliga mynt. Riktigt spektakulär är ju en vacker 1-dalerplåt från 1650.

Gorgon tror att det denna gång finns möjlighet till ett nytt all-time-high på svenska medeltida örtugar. Snart vet vi...

Nedan brickan med de medeltida mynten samt några tidiga Vasamynt.

/kunker_auk_281.jpg

2016-09-21 Gorgon gallrar

Gorgon har lagt upp några objekt till försäljning på Tradera. Bl.a. den halvörtug som avbildas nedan.

Samtliga med utrop 1 kr, och utan bevakning.

Du hittar auktionerna här.

/_0701.jpg

2016-09-16 Nerskräpning på Tradera

Dagens observation: Bland de 125 objekt som f.n. finns till salu under rubriken Svenska Mynt - Vikinga & Medeltid 995 - 1520 återfinns endast två (2) svenska mynt. Övriga 123 är inte svenska. Och av de två (2) objekt som är svenska är det ena en örtug från Gustav Vasa, som felaktigt beskrivits som Erik av Pommern.

/nerskrapning_2016-09-16.jpg

2016-09-12 Myntmässa i Lund 24 september

Sveriges Mynthandlares Förening arrangerar myntmässa i Lund 24 september.

/smhf_lund_2016-09-24.jpg

2016-09-11 MISAB auktion 20 referat

MISABs 20:e auktion arrangerades i helgen. Som tidigare nämnts så slogs omsättningsrekord med bred marginal. Totalt klubbades mynt och annat för drygt 10,7 miljoner, vilket är ca 2 miljoner mera än tidigare högst noterade omsättning för firman. Uppenbarligen håller intresset för mynt, medaljer, och andra numismatiska objekt i sig. Auktionslokalen var också "knök-full", och jag räknade till drygt 120 närvarande strax före lunch. På fredagskvällen hade MISAB dessutom bjudit in till ”mingel” på kvällen – mycket trevligt! (Återkommer kanske till detta i ett senare inlägg.) Mina bloggkollegor kommer säkert att recensera auktionen i sin helhet, så jag fokuserar som brukligt på det medeltida materialet.

Under de senaste årens auktioner har vi sett en tydlig trend mot ökat intresse för de medeltida mynten, och därmed också högre priser. På denna auktion kunde dock en tydlig avmattning noteras. Huruvida detta bara är en paus i trenden, eller ett trendbrott mot en mera dämpad prisutveckling, är det dock för tidigt att yttra sig om. Naturligtvis så nådde en del objekt höga eller t.o.m. mycket höga priser, men rätt så många objekt klubbades förmånligt (för köparen), och några få objekt förblev osålda. Gorgon är något förvånad över detta utfall, då denna auktion ju faktiskt erbjöd ett flertal sällsynta eller t.o.m. mycket rara objekt – kanske inte i toppkvalitet, men sådant kan man inte förvänta sig av objekt som endast finns i ett fåtal exemplar på marknaden. Är man inte nöjd med ett exemplar i låg kvalitet, så får man helt enkelt vara utan mynttypen – vilket i längden gör att man ångrar att man inte köpte när tillfälle fanns! Man kanske bara får en chans under sin livstid att förvärva ett specifikt mynt med tre eller fyra R.

Nåja, nog filosoferat om detta! Några mynt som klubbades för hyfsade eller t.o.m. goda priser var t.ex. Valdemars penningar nr 410-412. De tre penningarna med bokstav mellan två kronor (nr 417-419) nådde också höga priser. De sistnämnda, som numera anses vara slagna i Norge, köptes troligen av en norsk samlare. Vidare utmärkte sig några de senmedeltida penningarna med Krönt Huvud med höga priser (nr 423, och speciellt nr 428 och 434). Jag skulle tro att nr 434 (klubbad för 8200 kr) faktiskt är ett nytt all-time-high för gruppen.

Bland örtugarna så blev som väntat kung Hans örtug dyrast, med 33.000 kr + provision, vilket väl var ungefär vad den bör kosta. Interregnumörtugen – något svagpräglad och allmänt lite tråkig – klubbades för 25.000, vilket väl också känns rätt. 24.000 för Eriks Åbo-örtug i bra kvalitet är också bra betalt. Däremot förvånas man över att Albrekts Kalmar-örtug, Kristoffer LL 3, Karl Knutsson LL 1b, och Sten Sture d.ä. LL 1 såldes till mycket rimliga priser. Köparna är att gratulera! För halvörtugarna var prisbilden liknande – några betalades bra, medan andra gick billigt.

Som vanligt var arrangemangen kring auktionen utan anmärkning. Gorgon uppskattar speciellt möjligheten till lunch i direkt anslutning till auktionslokalen – man slipper dra ut på stan och leta upp ett matställe, och man garanteras trevligt sällskap med likasinnade.

/misab_20.jpg

2016-09-10 MISAB auktion 20

MISABs 20:e auktion avslutades för en stund sedan. Den preliminära resultatlistan finns publicerad på MISABs hemsida. Där kan man konstatera att auktion 20 resulterade i ett nytt omsättningsrekord för auktionsfirman. Om jag räknat rätt, så summerar de klubbade priserna på de objekt som såldes under fredagen och lördagen till drygt 10,7 miljoner SEK.

Gorgon återkommer inom kort (troligen under morgondagen) med lite mera kommentarer till auktionen.

2016-09-08 Numismatiska Litteraturbloggen

Det är alltid glädjande att notera att ytterligare en blogg med numismatisk inriktning sett dagen ljus.

Så här presenteras den nya Numismatiska Litteraturbloggen av den ansvarige:

"Jag som skriver heter Göran Jonsson. Detta är en blogg om numismatisk litteratur. Jag ämnar inte att göra en komplett lista, utan skriver med utgångspunkt från den egna samlingen."

Gorgon önskar lycka till med bloggandet, Göran!

/numismatiska_litteraturbloggen.jpg

2016-09-04 PDF: Myntningen i Åbo och på Kustö under 1520-talet

Tack vare vänligt tillmötesgående från författaren Bengt Hemmingsson och redaktören för NNUM, Frédéric Elfver, kan Gorgon nu publicera hela artikeln från NNUM nr 3, 2016, om de nya rönen som omnämndes i förra blogginlägget.

Läs Bengt Hemmingssons artikel här: myntningen_i_abo_och_pa_kusto_under_1520-talet.pdf

2016-08-31 Sensation: Ny svensk-finsk myntort 1522-1523 bekräftad!

Idag kom septembernumret av NNUM (Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad) med posten. Och där finns en mycket intressant artikel skriven av den välkände numismatikern Bengt Hemmingsson.

Myntningen i Sverige (och Finland, som då var en integrerad del av riket) under medeltid och tidig vasatid erbjuder fortfarande forskaren stora möjligheter till överraskande upptäckter. Nu publicerar Hemmingsson i NNUM helt ny information om Sören Norbys myntning. För samlarna är Sörens Norbys myntning på Gotland den mest omtalade, och dessa mynt är också de som är vanligast på samlarmarknaden. Nyligen (se t.ex. mina blogginlägg daterade 2013-03-28 och 2014-12-17) har det påvisats att en del av de skillingar som tidigare ansetts vara slagna i Visby i själva verket slogs i Finland av Sören Norby under den period 1522-1523 då han ockuperade södra Finland. Åbo var då den plats som spontant ansågs mest sannolik, då myntning där finns säkert belagd under 1400- och 1500-talen.

Hemmingssons arkivstudier har nu avslöjat att myntmästaren Leinart Pauwermann (vars initial, L, återfinns som myntmästarmärke på vissa av Sörens skilling-mynt) i själva verket lät prägla dessa skillingar på borgen Kustö, ca 15 km från Åbo. Detta förklarar också koncentrationen av just dessa, i övrigt mycket sällsynta, skillingar som hittats vid arkeologiska utgrävningar av biskopsborgen.

Detta är ett lärorikt exempel på hur ny information kan kullkasta tidigare etablerade ”sanningar”; i detta fall att dessa skillingar ansågs var slagna i Visby; därefter utpekades Åbo som trolig myntort; nu vet vi att de präglades på biskopsborgen Kustö. Den lärdom vi skall dra av detta är dels att man skall vara mycket försiktiga med att övertolka bevisvärdet i den knapphändiga information vi har om den medeltida myntningen, dels att äldre ståndpunkter/åsikter av dåtida (och nutida) auktoriteter inte med automatik är korrekta.

Nedan en bild av borgruinen, tagen av Gorgon själv i somras, samt en bild på ett exemplar av Sörens Norbys ytterst sällsynta Kustö-skillingar med myntmästaren Leinarts initial i omskriften, LL 1c).

 /kusto.jpg

/soren-norby_ll_1c.jpg

2016-08-28 Goten - ett tråkigt mynt?

Det får bli ytterligare ett inlägg om gotländska mynt, när vi ändå är inne på ämnet. För några år sedan skrev jag en artikel om några sällsynta och opublicerade varianter av den gotländska örtugen - goten. Artikeln publicerades i Skånes Numismatiska Förenings jubileumsbok MONETA 5. En länk till artikeln hittar ni här:goten_moneta_5.pdf

/goten.jpg

2016-08-22 Bra betalt för en gotländsk hvid

För knappt två år sedan (2014-11-04) skrev jag om ett nytt prisrekord på gotländska mynt. Det var då en hvid utgiven i kung Hans namn, som klubbades för imponerande 90.000 DKK + provision. Rent generellt så har vi sett ökande priser på de gotländska mynten under de senaste åren – kanske mest uttalat för de mynt som slogs enligt dansk mynträkning efter ca 1450.

De gotländska örtugarna (”gotarna”) som utgavs mellan ca 1340 och 1450 hör till de vanligaste och därmed också billigaste medeltida mynten från nuvarande svenskt område. Även de s.k. W-brakteaterna är mycket vanliga på marknaden – i alla fall de sena från decennierna före 1450, vilka kännetecknas av hög kopparhalt. En anständig gote behöver inte kosta många hundralappar, och för samma prislapp får man en hyfsad W-brakteat.

När Gotland inför dansk mynträkning 1450 så sker detta genom att man låter prägla hvider (4-penningar). De äldre typerna av dessa, som Lagerqvist daterar 1450-1480 (LL A:1-4) är alla sällsynta och flera av varianterna är t.o.m. mycket rara. Den vanligaste varianten är LL A:4a, men inte ens den utbjuds speciellt ofta. När ett ganska välbevarat exemplar nyligen såldes av Bruun-Rasmussen, så noterades (troligen) ett nytt rekord för denna mynttyp. Den klubbades för 4400 DKK, vilket med påslag och dagsaktuell valutakurs kan omräknas till ca 7000 SEK.

/hvid_a_4a.jpg

2016-08-19 Spännande september för örtugssamlarna!

Så har MISAB-katalogen anlänt till brevlådan. Denna gång tre veckor före auktionen, vilket bör ge hugade spekulanter tillräckligt med tid att studera utbudet, göra sina prioriteringar, och som vanligt konstatera att tillgänglig myntbudget inte alls räcker för att köpa det man vill ha! Katalogen (PDF-fil, ca 66 MB) kan också laddas ner här.

Dan Carlberg och hans medhjälpare har lyckats få in en del riktigt bra medeltida material. Denna gång är det väl främst örtugarna som ”sticker ut” bland medeltidsmynten. Utöver några vanligare örtugar så kan man låta sig frestas av följande ”godsaker” som alla har minst ett ”R”:

#425. Kalmar-örtug från Albrekt, LL 6b. RRR.

#433. Åbo-örtug från Erik av Pommern, LL 8b. R.

#435. Kristoffers ytterst sällsynta örtug LL 3. RRRR.

#436. Kristoffer örtug LL 5. R.

#437. Karl Knutsson Bonde, LL 1a, ex Frösell. R.

#439. En interregnum-örtug 1465-67, LL 2b. RRR.

#440. Sten Sture d.ä.:s örtug LL1, ex Frösell. RR.

#458. En Stockholms-örtug från kung Hans, LL 1, ex Bonde. R.

Sällsyntast bland dessa är Kristoffer-örtugen, LL 3, men det betyder ju inte per automatik att den blir dyrast.

Bland penningarna, halvörtugarna och de gotländska mynten finns också en del trevliga och/eller rara objekt, men där överlämnar jag till läsarna av denna blogg att själva hitta sina favoriter!

Och som om detta inte vore nog så kan den som har budget kvar se fram emot Künkers auktion i slutet av september, då – utöver två Olof-penningar samt lite annat smått och gott – ytterligare en spektakulär örtugsraritet bjuds ut:

* Kung Hans mycket svåra Västeråsörtug, LL 3. RRR.

Jag skulle tro att den sistnämnda blir den som kommer att bli dyrast av ovan nämnda mynt. Under de senaste 50 åren har endast en sådan örtug bjudits ut till offentlig försäljning på auktion, nämligen på Bonde 3, då ett exemplar klubbades för 44.000 kr + 20% = 52.800 kr.

September blir en spännande månad!

/misab-20.jpg

2016-08-16 En man med många strängar på sin lyra

För de som intresserar sig för medeltidsmynt är Jonas Rundberg ett välkänt namn. Han är den främste kännaren av de svenska medeltida örtugarna och författare till två referensverk om dessa. Jonas arbetar f.n. med en tredje volym i serien, som kommer att behandla myntningen 1470-1520.

Men Jonas har många strängar på sin lyra! Läs gärna artikeln Där vikingatiden möter 2000-talet

2016-08-11 Svenska medeltidsmynt på den internationella marknaden (5)

J. Schulman i Amsterdam var under stor del av 1900-talet en av de allra främsta mynthandlarna i Europa. Ett stort antal auktioner anordnades, och ibland utbjöds bra svenska mynt. Den 17 mars 1923 (och efterföljande dagar) arrangerade Schulman en auktion med bl.a. van Eyndhovens samling. I katalogen hittar vi den svenska avdelningen som nr 2351-2378. Bland dessa mynt återfinns några riktigt bra svenska medeltidsmynt: två Olof Skötkonungpenningar, två Albrektörtugar från Kalmar, Erik av Pommerns Åbo-örtug, en örtug och en halvörtug från Hans, samt en halvörtug 1515 från Sten Sture d.y. Underbara mynt som skulle förgylla vilken nutida auktion som helst!

Vem som köpte dessa rariteter är okänt och myntens vidare öden var länge okända. För några år sedan dök dock två av mynten, en Olof-penning och en Albrekt-örtug, upp på en auktion i USA. Vem som då köpte Olof-penningen vet jag inte, men Albrekt-örtugen (som f.ö. var ett mycket vackert exemplar) köptes av en samlarkollega i Stockholmstrakten.

/int_05_eyndhoven.jpg

2016-08-08 Rock och numismatik

Under sommarmånaderna är det normalt sparsamt med numismatik för Gorgon, och så även denna sommar. Helt fritt från ämnet har dock sommaren inte varit – dels passade jag på att titta på lite trevliga objekt i Örebro Läns Museum nyligen (se blogginlägg 2016-07-29 nedan), dels så har man ju då och då kollat vad som erbjuds på diverse internet-sajter. Utbudet där har dock varit begränsat. I stort sett har det alltså varit mycket lugnt på mynt-fronten för Gorgon. Två mynt och några numismatiska publikationer har dock inhandlats.

Nu när man känner att hösten börjar nalkas så märks det att man har lite mynt-abstinens. Men om en dryg månad är det dags för MISAB auktion 20, och under september brukar också de lokala myntklubbarna köra igång med sina aktiviteter. I oktober så arrangeras den årliga myntmässan i Norrköping – en mycket trevlig tillställning, som varmt rekommenderas.

Rockmusik brukar ju sällan behandla numismatiska teman, men när jag nyligen besökte Dalhalla för en konsert med P-Floyd, så spelades bl.a. Money – och på videoskärmarna på scenen visades ett svenskt numismatiskt objekt. (Onekligen är man lite nördig när man noterar denna typ av referenser till numismatiken på en rock-konsert...)

/p-floyd.jpg

2016-07-30 Medeltidsmynt, RRRR, på Tradera

Gorgon har gallrat ett RRRR-mynt ur sin samling. Finns nu på Tradera. Du hittar annonsen här. Lycka till med budgivningen!

/_010.jpg

2016-07-29 Örebro-numismatik i semestertider

Juli månad brukar vara ganska befriad från numismatik – dock ibland med undantaget myntmässan i Olofström. Detta år blev det dock inte någon tripp till Blekinge för Gorgon.

Nyligen besökte jag Örebro, och passade på att botanisera lite på Örebro Läns Museum. Och där finns det lite objekt av numismatiskt intresse att beskåda. I den s.k. Klenodkammaren finns en monter med föremål ur Eketorpsskatten, hittad 1950, utställda. Mest armringar, halsringar, och annat vikingatida silver, men även några arabiska dirhamer (och massor av fragment), samt bitsilver (”hacksilver”). Allt var trevligt exponerat i en monter mitt i rummet. I samma lokal fanns även en monter med svenska mynt från Olof Skötkonung och framåt, samt en monter med medaljkonst. Båda montrarna innehöll intressanta objekt, men tyvärr var belysningen vid dessa montrar helt undermålig.

Men med anmärkningen på belysningen avklarad, så kan ändå ett besök på museet varmt rekommenderas för den som är historiskt och numismatiskt intresserad.

/orebro-1.jpg

/orebro-2.jpg

2016-07-21 Klassisk litteratur om svenska medeltidsmynt

Även om de svenska medeltidsmynten upptar en väsentlig del av t.ex. Elias Brenners Thesaurus Nummorum och Berchs katalog över de svenska mynten 1773, så är det först med Hans Hildebrand i slutet av 1800-talet som en dedicerad beskrivning publiceras. I det monumentala bokverket Sveriges Medeltid (1879-1903) har mynten fått ett eget kapitel på sidorna 770-927. Myntkapitlet utgavs nämligen separat 1887 med titeln Sveriges Mynt under Medeltiden. Detta kan betraktas som den första referensboken dedicerad de medeltida mynten. Separattrycket är mycket sällsynt. (En faksimil av myntkapitlet i Sveriges Medeltid utgavs av Numismatiska Litteratursällskapet i Göteborg 1969.)

Nästa verk som behandlar samma ämne är Bengt Thordemans bidrag Sveriges Medeltidsmynt, som ingick i volym XXIX i serien Nordisk Kultur (1936), tillsammans med motsvarande beskrivningar av de norska och danska medeltida mynten. Även här utgavs bidraget också separat. Detta kan betraktas som den andra referensboken dedicerad de medeltida mynten. Separattrycket är ganska sällsynt, medan den kompletta volymen XXIX av Nordisk Kultur är ganska vanlig.

Och så är vi framme vid den tredje dedicerade boken om medeltidsmynten; ett verk som fortfarande är standardreferens för perioden 995-1520, nämligen Svenska mynt under vikingatid och medeltid samt gotländska mynt, författad av Lars O. Lagerqvist. Utgiven år 1970 är det alltjämt detta verk som är det mest kompletta, även om vissa attribueringar av mynt till myntorter och myntherrar korrigerats av senare forskning. Ett antal nya mynttyper har också framkommit i myntfynden.

Alla dessa böcker kan numera endast förvärvas antikvariskt. Lagerqvists bok är mycket eftertraktad och man får räkna med att betala mellan 500 och 1000 kr för ett exemplar, beroende på skick. Även om endast den sistnämnda av ovan nämnda tre böcker är oumbärlig för medeltidssamlaren, så är även de två äldre publikationerna mycket trevliga att äga.

/medeltidslitteratur.jpg

2016-07-10 Myntmässa i Olofström 16 Juli

Så här mitt i semestern kan det ju passa med en myntmässa om man har vägarna förbi Blekinge. Mässan i Olofström brukar vara välbesökt, och Gorgon har gjort en del av sina bästa mäss-fynd just där. Ett besök rekommenderas! Tyvärr är Gorgon själv förhindrad att besöka mässan detta år, men har siktet inställt på nästa år!

Mera information hittar ni här.

2016-06-19 Bedragare på Tradera

Tradera är en underbar handelsplats, men det gäller att vara vaksam som köpare av mynt (och annat). Där säljs en del moderna kopior - främst av utländska mynt (men då och då även något svenskt objekt). Här gäller - som alltid - att kunskap är bästa vaccinationen mot att bli lurad. Samt naturligtvis att vara extra misstänksam mot nya och okända säljare och alla erbjudanden som "är för bra för att vara sant". I beskrivningarna står ofta formuleringar som att "säljaren inte kan något om mynt", "att man ärvt myntet", eller liknande - allt för att få köparen att tro att man kan göra ett fynd. Att granska de omdömen som säljaren tidigare fått kan vara till viss hjälp. Ett annat tecken på att allt kanske inte står rätt till är att auktionerna är korta; kanske bara någon eller några dagar. (Ty det är ju så att risken att bli "avslöjad" av någon kunnig samlare ökar vid långa exponeringstider!)

Ett annat "otyg", som ju närmast är att betrakta som rent bedrägeri (och därmed kriminellt), är ju när säljaren inte ens har objektet som bjuds ut. Man snor helt enkelt bilder från någonstans på nätet och tar sedan betalt i förskott av köparen, utan att ha någon som helst avsikt eller möjlighet att leverera varan. Kanske försöker man sedan komma undan med att skylla på att posten slarvat bort försändelsen, eller med någon annan undanflykt.

Av en ren slump noterade jag nyss den annons som avbildas nedan. Ett mynt som säljaren påstår sig har ärv av sin farfar. Sanningen är att myntet ligger i Gorgons samling sedan en lång tid tillbaka. Bilden är stulen från Gorgons myntsida!

/fusk-2.jpg

2016-06-05 Gorgon erbjuder en halvörtug från kung Hans!

Jag har gallrat ut en raritet ur samlingen - en vacker halvörtug från kung Hans (1497-1501), LL 4.

Myntet finns till salu på Tradera. Länk här.

/_0325.jpg

2016-06-05 Den blomstertid nu kommer...

Sommaren står för dörren och därmed så går numismatiken in i viloläge – det finns ju mycket annat som lockar när solen skiner och värmen trycker på! Även Gorgon avser att till fullo njuta av sommaren, så blogginläggen blir nog färre under de kommande två månaderna. Dock kan det mycket väl hända att Gorgon filosoferar lite kring numismatiska spörsmål när det blir ”a rainy day”, så titta gärna till hemsidan lite då och då!

Utbudet av medeltida mynt har väl under första halvåret varit ganska begränsat – MISAB 17 och 19 erbjöd en del trevliga objekt, men i övrigt har det varit ganska skralt. På Tradera har det också varit mycket lugnt, liksom på den internationella auktionsmarknaden. Prismässigt har trenden uppåt fortsatt, och det skall bli intressant att se om detta håller i sig under hösten. Dock är det värt att alltid komma ihåg att även om priserna är stigande (eller t.o.m. tycks höga) på kvalitetsauktionerna, så finns det nästan alltid objekt som klubbas förmånligt; för att utnyttja detta fenomen är det dock en klar fördel om man kan närvara fysiskt vid auktionerna, och ändra strategi ”on the fly”, så att säga.

Till Gorgons samling har 15 mynt adderats, och 7 mynt har lämnat samlingen. Hittills i år har de flesta affärerna gjorts med samlarkollegor, och inte via auktioner. Så kan det bli ibland.

Bilden nedan visar en enkrona från 1967, som jag fick som växel när jag köpte pizza häromdagen. Bland våra nu cirkulerande reguljära mynt är det ju bara bland enkronorna som man fortfarande kan hitta silvermynt. (Ja, tvåkronorna är också fortfarande lagliga betalningsmedel, men de cirkulerar ju inte.) Det är flera år sedan jag senast fick ett silvermynt i växeln, så detta får nog ses som en sista hälsning från den tiden då myntens innehåll av ädelmetaller skulle garantera myntens värde. Som bekant så byts våra nu cirkulerande mynt (med undantag för tiokronan) ut mot nya under det kommande året, och därmed försvinner de allra sista silvermynten ur handeln - drygt 1000 år efter att Olof Skötkonung lät prägla de första svenska silvermynten!

Ha en bra sommar!

/1-kr-1967.jpg

2016-05-27 Hybrider, typ A

Som ibland även kallas ”mulor” (från engelskans: ”mule” – en korsning mellan häst och åsna)

Citat från Wikipedia: Hybrid (mynt); ”En hybrid är ett mynt vars åtsida och frånsida inte hör samman.”

Själv så brukar jag tänka att det i den vikingatida och medeltida myntningen finns två principiellt olika fenomen som ger upphov till det som normalt kallas hybrider.

A: ”Äkta hybrider”

Mynt där man kombinerat ihop en över- och en understamp, där avsikten aldrig varit att de skulle användas på ett och samma mynt.

B: ”Inskriftshybrider”

Mynt där åtsides- och frånsidesstampen är av rätt typ, men där man t.ex. råkat använda åtsidans inskrift även på frånsidan eller vice versa.

 

Om vi fokuserar oss på de ”äkta hybriderna” (Typ A), så kan man nog rent generellt säga att förekomsten av hybrider tyder på bristfällig kontroll av myntningen. Det kan bero på dåliga administrativa rutiner, slarvig personal i mynthuset, stress p.g.a. att stora volymer mynt skall produceras på kort tid, etc. etc. Föga förvånande så är hybrider vanligare på äldre mynt än på yngre, och det förvånar inte heller att de mest extrema exemplen återfinns bland Olof Skötkonungs mynt – speciellt de yngre mera barbariserade typerna. Man kan inte heller utesluta att en del av de mynt som f.n. förs till Olof och Sigtuna kan vara samtida ”falskmynt”, d.v.s. tillverkade utan myntherren (Olofs) tillstånd och/eller kännedom. Oavsett detta, så kan det vara praktiskt att skilja på:

Typ A1: Kombination av åt- och frånsida från olika mynttyper

Typ A2: Två frånsidor kombinerade, vilket kan ske på två sätt:

   Typ A2a: Frånsidor av samma typ

   Typ A2b: Frånsidor av olika typ

Typ A3: Två åtsidor kombinerade (endast ett exempel finns på detta enligt Malmer, SMH #495)

Nedan avbildas tre mynt av typerna A1 (Long Cross / Helmet), A2a (Small Cross / Small Cross) och A2b (Long Cross / Small Cross).

/hybrider-a.jpg

2016-05-21 Intryck från MISAB auktion 19 - Lindberg del 2.

Del två av Nils J. Lindbergs samling gick under klubban idag på Hotel Sheraton i Stockholm. Uppskattningsvis 100 intresserade hade samlats i auktionssalen när Dan och Bosse inledde auktionen kl. 14:00. När sista utropet klubbats några timmar senare, kunde man konstatera att totalsumman denna gång blev drygt 6,2 miljoner kr.

Budstriderna var oftast hårda, och endast 11 objekt blev osålda. Dyrast blev Åboklippingen, 8 öre 1557, som klubbades för imponerande 550000 kr till en budgivare som bjöd via telefon. Med påslag, 18,75%, så fick köparen alltså betala drygt 659000 kr för denna raritet!

Rent generellt så var priserna på Åbo-mynten höga; t.o.m. mycket höga. Redan med första utropet, Erik av Pommerns Åbo-örtug, sattes ett nytt rekord för Eriks Åbo-mynt, med en prislapp på 45000 kr + provision. De två örtugarna från Karl Knutsson nådde även de höga priser: 7200 kr resp. 11500 kr. Och även Gustav Vasas Åbo-mynt betalades mycket, mycket bra; t.ex. nådde ”St. Henriks örtug” hisnande 182000 kr! Jämfört med övriga Åbo-mynt, så känns faktiskt priserna på Eriks Abo (6-penning) och Kristoffers mycket sällsynta Åbo-örtug, som förmånliga: 5200 kr resp. 46000 kr.

Gorgon medverkade själv inte på MISAB 18 som avklarades under förmiddagen, men enligt en deltagare så blev även priserna på Lundbergs polletter höga. Ett trettiotal pollettsamlare kämpade tappert om dessa trevliga objekt.

Sammanfattning: Som vanligt bra organiserat, professionellt genomfört, och genuint trevligt!

/misab19.jpg

2016-05-16 De' e' mycke' nu ...

Den numismatiska vårterminen rullar på i högt tempo. MISAB 17 (12-13 mars), Borlänge-mässan (16 april), FriMynt (23 april), SNFs årsmöte i Ö-vik (7-8 maj) och Mynt-i-Mälardalen (14 maj) är redan avklarade!

Närmast på agendan står MISAB 18 och 19 nu på lördag (21 maj). Då säljs del två av två ”prestigesamlingar” – Hans Lundbergs polletter och Nils J. Lindbergs svenska mynt. För Gorgon är ju Lindberg-auktionen av större intresse, även om det även är fascinerande att studera de Lundbergska objekten vilka representerar enastående kulturhistoriska värden.

Den Lindbergska samlingen har sitt fokus på mynt från Gustaf Vasa och framåt, och från medeltiden utbjuds denna gång endast ett fåtal mynt – alla slagna i Åbo. Mest spektakulär är tveklöst Kristoffer av Bayerns Åbo-örtug i gott skick; ett mynt som endast finns i 5-6 exemplar utanför museerna. Det skall bli kul att se vad den klubbas för!

/misab-19-preauction.jpg

2016-05-10 SNF årsmöte i Örnsköldsvik

I helgen arrangerades SNF:s årsmöte. Värd för årets möte var Nola Myntklubb i Örnsköldsvik. Ett mera utförligt reportage kommer säkert att publiceras i SNT eller på annat sätt. Så här nöjer Gorgon sig med några spontana intryck och några bilder.

Utöver själva årsmötet, som avklarades utan större diskussioner på lördag kväll, så omfattade lördagsprogrammet ett besök på det mycket märkliga ”friluftsmuseet” Mannaminne i Nordingrå (jag kommer inte på något bättre ord att beskriva det). Vädergudarna var nådiga, och numismatiker från hela Sverige strosade runt i gassande solsken och betraktade märkligheterna. Åter i Ö-vik så var det dags för en mindre auktion med material från Sven Svenssons samlingar. Budstriderna var hårda, och priserna goda. Efter själva årsmötesförhandlingarna vad det dags för välsmakande middag, som traditionen bjuder.

Lördagen bjöd dels på en liten visning av Örnsköldsviks museum, där man dagen till ära plockat fram två romerska bronsmynt som hittats strax söder om Ö-vik. Medan romerska denarer (silvermynt) ju hittats i tusental – främst på Gotland – så är fynd av romerska bronsmynt mycket sällsynta i Sverige. Även medaljen över landshövding Örnsköld förevisades i såväl silver som guld.

Den lokala klubben hade därefter ordnat med en utställning med objekt ur medlemmarnas samlingar. Och det var ett imponerande smörgåsbord som förevisades. Utöver mynt från Olof Skötkonung till Carl XVI Gustaf, så fanns plåtmynt, antika mynt, primitiva betalningsmedel, sedlar, mm exponerade. Samt en enastående samling med provmynt. Nola Myntklubb skall ha all heder av arrangemangen!

/snf-ovik-1.jpg

/snf-ovik-2.jpg

/snf-ovik-3.jpg

2016-04-28 Efterlysning! Myntkataloger från Stockholms bokauktionskammare/auktionsverk

För närvarande pågår arbete med att kartlägga den svenska numismatiska litteraturen från 1904 och framåt. Projektet drivs i SNF:s regi. Gorgon arbetar med auktions- och lagerkataloger; antalet sådana kan uppskattas till minst 2000 st. Vissa företags utgivning är tyvärr dåligt kartlagd. Gorgon behöver därför hjälp med vissa katalogutgivare!

Just nu pågår arbetet med myntauktioner i regi av Stockholms bokauktionskammare och Stockholms auktionsverk. Jag söker därför alla kataloger utgivna under perioden Juli 1977 till Maj 1981. Notera att det utöver rena myntkataloger även förekom mynt i bokkataloger och frimärkskataloger under denna period. Allt av intresse! Primärt önskar jag förvärva dessa kataloger, men även upplysningar om existensen av kataloger är av stort värde. Om du kan bidra med något – kontakta mig via kontaktsidan.

Tack på förhand / Kjell Holmberg

2016-04-27 Mynt i Mälardalen 2016

Sedan ett par år tillbaka existerar ett organiserat samarbete mellan ett antal myntklubbar i Mälardalsområdet; Katrineholm/Flen, Eskilstuna, Strängnäs, Uppsala, Stockholm och Sigtuna.

Samarbetets årliga höjdpunkt är den årliga Mynt-i-Mälardalen auktionen, där alla klubbar bidrar med minst 70 objekt. Värdskapet för denna årliga träff cirkulerar mellan klubbarna och 2016 är det Sigtuna Myntklubb som är ansvarig för arrangemanget.

För att få närvara och bjuda måste man vara medlem i någon av de ovan nämnda klubbarna.

/mim-2016.jpg

2016-04-26 Bloggkollega startar mynthandel

Bloggkollegan Mikael Kindahl – känd från Mickes Myntsida – har nu startat sitt nya projekt Svensk Mynthandel. Det är mycket glädjande att vi får in aktiva yngre förmågor i numismatiken fascinerande värld. Gorgon önskar lycka till!

2016-04-25  Intryck från FriMynt 2016

137 mil bakom ratten… Men det var det värt! En helg i Skåne i slutet av April är alltid uppfriskande när man bor lite längre norrut. Våren i Skåne ligger ju 2-3 veckor före Mälardalen, och det är alltid skönt att kunna se vad som komma skall om man bor längre norrut.

FriMynt infriade, som alltid, förväntningarna. Denna mässa, som startade redan 1973 under namnet Mynt-73, är Sveriges (och så vitt jag vet även Nordens) största mässa för myntsamlare. Det är alltid knepigt att bedöma besökarantal, men det var nog ungefär lika många besökare som förra året, tror Gorgon. Som vanligt drygt 40 utställare från Sverige, Danmark, Norge, och Tyskland. Även Heritage från USA hade denna gång ett bord, och kanske var även ytterligare något land representerat.

Det brukar inte direkt drälla av svenska och gotländska medeltidsmynt på borden, och detta år var ungefär som det brukar. Några handlare hade en del på sina brickor, men man känner också igen majoriteten av objekten från förra året. Trots detta så hittade Gorgon en liten rar gotländsk penning och en sturetida halvörtug från Västerås. Lika glad som för mynten blev jag när en handlare hade förvarnat mig om att det skulle finnas en del äldre numismatisk litteratur till salu. Några trevliga äldre tryck fick följa med hem och adderas till biblioteket. En annan hängiven litteratursamlare hann dock före till bordet, så det kunde nog ha blivit ännu flera förvärv om jag varit snabbare, men sånt är livet. Jag är nöjd och glad ändå!

Det blev naturligtvis också massor med trevliga möten och myntsnack med myntvänner från när och fjärran. Lördagen avslutades traditionsenligt med hustrun på restaurang Le Cardinal, dit även en grupp goda myntvänner hade letat sig. Nedan en bild från mässan, samt Birger jarls båda söner Valdemar och Magnus, fotograferade i Skara domkyrka där vi gjorde ett kort stopp på vägen till Helsingborg. Dessa stenhuvuden i naturlig storlek är tyvärr sämre bevarade än Birgers dito i Varnhem; dessutom sitter de högre och ljusförhållandena är klart sämre för den som vill ta ett foto. Men det är ändå ganska fantastiskt att man i Skara kan betrakta hyfsat porträttlika samtida avbildningar av några av 1200-talets myntherrar.

/frimynt_2016_rapport.jpg

2016-04-20 Uppdatering Sturetidsprojektet

Denna vecka har Gorgon åter igen haft glädjen och privilegiet att på Kungliga Myntkabinettet arbeta tillsammans med Jonas Rundberg i det pågående projektet med mål att att en gång för alla bestämma myntherrarna till de under perioden 1470-1520 utgivna ”anonyma” örtugarna och halvörtugarna. Alla dessa anger som bekant Erik den helige som myntherre. Det är dock redan klarlagt att dessa anonyma präglingar slogs under i stort sett hela perioden. En central roll i denna analys utgör de ca 16000 mynten i den myntskatt som år 1972 hittades i Västerås. Vi har nu avslutat studierna av örtugarna, och denna vecka har fokus varit på de halvörtugar som präglades av Sten Sture d.y. Vi har även påbörjat studierna av de anonyma halvörtugarna från Stockholm i skatten. På bilden ser vi Jonas arbeta med stampbestämning av en halvörtug från Västerås.

/kmk-2016-02-20.jpg

2016-04-17 Dags för FriMynt 2016!

Knappt har man återhämtat sig från myntmässan i Borlänge innan det är dags för nästa myntmässa... Lördagen den 23 april så infaller en av årets numismatiska höjdpunkter – Helsingborgsutställningar/FriMynt. Denna mässa är ”störst, bäst och vackrast” för oss som samlar mynt. Den arrangerades första gången av Helsingborgsutställningar redan 1973, då under namnet Mynt-73. (Ett bra reportage från mässan, som då var tre  hela dagar och lockade hela 5200 besökare, finns att läsa i Skandinavisk Numismatik nr 5, 1973.) År 1979 ändrades namnet på mässan till FriMynt. I år är det alltså 44 år sedan starten. (Såg att samlarmässan i Skara anser sig vara ”nordens äldsta”, då den nyligen arrangerades för 43:e året. Sorry Skara, Helsingborg var före.)

Numera är det ju ganska få mynthandlare som har en butik i vilken man kan köpa mynt över disk. Mycket av handeln har flyttat till internet, där Tradera är den största handelsplatsen. De riktigt dyra och spektakulära mynten hittar man numera oftast på kvalitetsauktioner i Sverige eller utrikes.

Myntmässorna är därför unika tillfällen att få träffa landets mynthandlare och granska (delar av) deras lager. En del handlare spar också på en del bra objekt för att kunna erbjuda dessa just på mässor.

Och sen skall man inte heller glömma att myntmässorna är utmärkta tillfällen att knyta kontakter med andra likasinnade. Till FriMynt vallfärdar samlare från hela Sverige och även från våra grannländer.

Information om FriMynt 2016 hittar ni här. Vi ses i Helsingborg!

/frimynt_2016.jpg

2016-04-16 Rapport från myntmässan i Borlänge

I morse kl. 08:00 samlades några medlemmar i Numismatiska Klubben i Uppsala vid Ekonomikums parkeringsplats. Ganska exakt två timmar och 17 mil senare anlände vi till myntmässan i Borlänge, som precis öppnat portarna. Denna mässa har vuxit under de senaste åren – både avseende antalet utställare och antalet besökare. Det är den aktiva Falu-Borlänge myntklubb som bjuder in till det numismatiska smörgåsbordet, och trevlig samvaro med likasinnade.

Och visst var det trevligt. Myntklubben skall ha all heder av arrangemanget. Lokalen är utmärkt, och utöver den rena kommersen, så fanns också möjlighet till lättare förtäring i direkt anslutning till mässan.

Vi spenderade ca 2h med att jaga objekt till våra samlingar, innan hungern krävde sin tribut och vi tackade för oss och drog iväg för att hitta något lämpligt lunchställe. Då hade både mynt och medaljer inhandlats av oss från Uppsala. När vi lämnade mässan hade knappt hundra betalande besökare registrerats – klubbens egna medlemmar oräknade. Detta torde betyda att mässan innan dagen var slut bör ha besökts av ca. 130-150 mynt- och medaljjägare. Inte illa!

Stort tack till Falu-Borlänge myntklubb! Självklart kommer vi även nästa år!

[Nytt kl. 21:00] Ett tidningsreportage med en videosnutt hittar ni här.

/falu-borlange_2016-04-16.jpg

2016-04-10 Gorgons Myntsida fyller 5 år!

Gorgon fick precis ett mail från n.nu, som berättade att hemsidan nu funnits i exakt 5 år. Tänk vad tiden går! Under dessa 5 år har Gorgons Myntsida vuxit en hel del. Hela den svenska och gotländska medeltida myntningen finns nu (översiktligt) sammanfattad i text och bild, och på bloggen ””Nyheter” försöker jag skriva något minst en gång i veckan. Text och bilder i den mynthistoriska delen av sajten uppdateras lite då och då när behov finns.

Den som saknar något på hemsidan, eller bara vill kommentera - ris eller ros - är alltid välkommen. Gorgon kontaktas lämpligen via kontaktformuläret.

Hemsidan har typiskt lite drygt 2000 (unika) besökare varje månad, vilket Gorgon tycker är helt OK för en så pass specialiserad sajt. De senaste 30 dagarna har 2291 unika besökare registrerats. Företaget n.nu, som administrerar Gorgons hemsida, har ett poängsystem för att bestämma hur populära dess drygt 50.000 hemsidor är. På denna topplista återfinns Gorgons Myntsida just idag på plats 103, vilket känns som en riktigt bra placering.

Under de senaste åren har andelen utländska besök successivt ökat – från att ha legat relativt stabilt runt 5% under de första åren, så är nu drygt 11% av besöken internationella - vilket ju är glädjande.

/2016-04-10_jubileums_statistik.jpg2016-04-08 Svenska Medeltidsmynt på den internationella marknaden (4)

Ibland önskar man att man hade börjat samla tidigare! Det skulle t.ex. ha varit riktigt kul att år 1969 kunnat köpa svenska medeltidsmynt från den ganska okända firman Coinhunter i USA. I sin ”PRICE LIST I - 1969” utbjöds inte mindre än 193 svenska mynt, varav 10 medeltida. Och det var inte vilka mynt som helst. T.ex.:

Nr 4 är en Västeråsörtug från Erik av Pommern, Bruun 213=LL 6a.

Nr 6 är en Abo (s.k. 6-penning) slagen i Åbo, från samma regent, H 684=LL 9.

Nr 7 är en Åboörtug från Karl Knutsson, Ant 370=LL 6.

Men det som överraskar mest är mynt Nr 10, som visar sig vara en Stockholmsörtug från kung Hans av den sällsyntare typen, Hild 712=LL 2. Ett mynt som i dagsläget är känt i endast 4-6 exemplar i privata samlingar. Priset var 15 USD, vilken med dåtidens kurs, 1 USD = 5,2 SEK, ger ett pris på ca 78 SEK. Tja, vad säger man?

/int_04_coinhunter.jpg

 

Nedan avbildas ett exemplar av Hans, LL 2. Det är dock inte ex Coinhunter 1969. Var Coinhunters exemplar nu finns är okänt för Gorgon.

Här avbildat exemplar klubbades på MISAB auktion 16 för 21.000 kr + provision. Det kan spåras ända tillbaka till auktion Hauberg 1929.

/hans_ll2.jpg

2016-04-02 Myntmässa i Borlänge 16 april

Falu-Borlänge Myntklubb arrangerar sin årliga myntmässa den 16 april. Gorgon har besökt denna mässa ett antal gånger, och planerar ett besök även detta år. Mässan hör inte till de allra största, men är mycket trevlig. Väl värd ett besök!

Mera information hittar man här.

/f-b-annons-2016.jpg

2016-03-21 Senmedeltida penningar med krönt S

De senmedeltida penningarna med krönt huvud, eller krönta bokstäver (A, E, S) inom slät ring hör till de vanligare medeltida mynten på den privata marknaden – i alla fall vissa typer. Variationerna i utföranden är stora – i alla fall när det gäller penningarna med krönt huvud. Dateringen av dessa penningar är delvis problematisk, men tack vara Brita Malmers forskningar så lades en grov kronologi för dessa 1980, i och med publiceringen av Den senmedeltida penningen i Sverige. Ett par senare publikationer har därefter ytterligare skingrat frågetecknen kring en del av typerna.

När det gäller en mera exakt datering av penningarna med krönt huvud kvarstår en hel del problem, medan bokstavspenningarna numera med ganska stor säkerhet kan attribueras till myntort och myntherre.

Så låt oss börja med den enklaste gruppen – krönt S inom slät ring. Dessa slogs i Söderköping av Albrekt av Mecklenburg, och i samma stad av Karl Knutsson Bonde. Medan Albrekts penningar är mycket vanliga, så är Karls penningar sällsynta eller t.o.m. mycket rara. Variationen i bokstavens utförande är ganska stor på Albrekts mynt, men samtliga kan identifieras på den breda kronan. Karl Knutssons penningar har däremot alla en mycket liten krona. Den vanligaste av Karls penningar identifieras dessutom lätt på att centralbokstaven är mycket liten. Notera att Albrekts penningar kan sakna bitecken, eller ha en ring t.v. om S.

Nedan avbildas två penningar från Albrekt, därunder Karls penning med litet S, och underst två exemplar av de mycket sällsynta penningarna från Karl Knutsson med stort S och liten krona; den ena med bitecken ring och den andra med ett litet kors (möjligen ett klöverblad).

I privat ägo är som sagt Albrekts penningar med och utan bitecken mycket vanliga; den med ring som bitecken är dock något ovanligare. Karls penning med litet S är sällsynt – det finns kanske ca. 20 ex i privata samlingar – medan typerna med stort S och liten krona är mycket rara; endast några få exemplar är noterade utanför museerna. De sistnämnda är också oftast i dåligt skick p.g.a. den ganska låga silverhalten.

/krs-datering.jpg

 

2016-03-16 Och vad händer nu då?

MISAB auktion 17 är avklarad och kan nu bara betraktas i backspegeln. Men vad ligger framför oss? Några datum att lägga på minnet kommer här:

2 april Myntmässa i Göteborg

16 april Myntmässa i Borlänge

23 April Myntmässa i Helsingborg – FriMynt

8-9 Maj SNF årsmöte i Örnsköldsvik

14 Maj MiM (Mynt i Mälardalen) auktion. Denna gång arrangerad av Sigtuna Myntklubb

21 Maj MISAB auktion 18 och 19 i Stockholm

16 Juli Myntmässa i Olofström

 

2016-03-13 Bra priser på medeltidsmynt på MISAB 17

Så var första dagen av MISAB 17 avklarad. Enligt den preliminära prislistan på MISABs hemsida så klubbades mynt för 7,16 miljoner första dagen, vilket bör betyda att MISAB 17 blir den omsättningsmässigt största MISAB-auktionen hittills när dag 2 inkluderats.

[Komplettering 2016-03-13, kl. 15:15] Inklusive dag 2 så passerade klubbat pris på auktionen 8,6 miljoner kr. Nytt omsättningsrekord för MISAB, alltså.

De nya lokalerna var utmärkta; dels ligger Sheraton bara ett stenkast från Stockholms central, dels var själva auktionslokalen den hittills största och rymligaste. Man hade initialt möblerat med 20 bord med 5 platser per bord, men detta räckte inte, utan man fick komplettera med ytterligare bord och stolar längst bak i lokalen. Proppfullt blev det, och antalet närvarande budgivare bör med marginal ha överstigit 120.

Utbudet av medeltidsmynt var denna gång inte riktigt i paritet med tidigare auktioner, men intresset var stort för de objekt som utbjöds. Den reguljära Olof-penningen, utrop nr 1 – LL 12a, klubbades för 25000 trots att frånsidan var dubbelpräglad. De båda Knut Eriksson-penningarna LL 7b nådde 5200 resp. 3200, vilket väl var ungefär vad de bör kosta. Erik Erikssons Lödöse-penning med byggnad/kyrka nådde goda 18500 trots att detta exemplar var slaget med en något sliten/trött stamp; men myntet är rart och viktigt så priset känns ändå högst rimligt. Mest överraskande var väl att Albrekts Kalmar-örtug nådde mycket höga 39000 kr. Med bred marginal all-time-high för Kalmar-örtugarna, och f.ö. det näst högsta pris som någonsin betalats för en Albrekt-örtug, slagen endast av Bondes exemplar av LL 1. Den yngsta ganska rara typen av Karl Knutssons Åbo-örtugar, LL 6 – Rbg 5h, såldes för höga 8000 kr. Kung Hans sällsynta Stockholm-halvörtug nådde 9400, vilket var mera i linje med förväntningarna. På ovan nämnda priser tillkommer 18,75%. Inga medeltidsmynt blev osålda.

Den trend med ökande priser på de svenska medeltidsmynten som Gorgon rapporterat om under 2015 tycks alltså hålla i sig.

/misab_17_dag_1.jpg

 

2016-02-29 Svenska medeltidsmynt på den internationella marknaden (3)

Swiss Bank Corporations auktion 43, den 15-17 september 1997 såldes en del bättre svenska medeltidsmynt. Mynten var inlämnade av en känd svensk myntsamlare.

Mynten har nr 1536, 1538-1551 i katalogen. Nedan illustreras en del av de utbjudna mynten – speciellt Knuts Lödöse-penning är ju en riktig rökare. Utöver dessa ”godbitar” utbjöds bl.a. en barbariserad Olof-penning, en Kalmar-örtug från Albrekt av Mecklenburg, samt en ovanligt vacker Örtug 1478. Utrop 1551 var en post med fem penningar. Något överraskande så var en av penningarna i denna post slagen av Birger Magnussson (LL XXIII:1); ett mynt som naturligtvis borde ha sålts som ”singel”.

/int_03_sbc_43_1997.jpg

2016-02-26 Sportlovsnumismatik

Ett par dagars skidåkning i Sälenfjällen gör gott för både kropp och själ; speciellt om man kryddar den fysiska aktiviteten med god mat och dryck. På hemvägen från fjällen passade Gorgon på att ta en kopp kaffe vid rastplatsen vid Limedsforsen. Där finns också Sixten Jernbergs museum. Sixten var ju en av Sveriges genom tiderna främsta skidåkare och hans priser och medaljer finns exponerade i museet. På bilderna nedan ses dels en monter välfylld med allehanda prismedaljer och plaketter, dels en närbild av hans Vasaloppsmedaljer, samt en pokal i form av en sejdel med lock, i vilken en Dattler-medalj över Gustaf II Adolf finns infattad. Medaljen föreföll dock vara en gjuten kopia.

En numismatisk reflektion över detta med idrottsutmärkelser skulle ju kunna vara att det – så vitt jag vet – inte existerar något vettigt referensverk över den typen av medaljer. Spontant kommer jag bara att tänka på Lilienbergs artikel om Den Odelbergska samlingen af idrottsmärken och medaljer i Numismatiska meddelanden XIX, sidan 1-44.

/sportlovsnumismatik.jpg

2016-02-12 Tungt i brevlådan

Idag låg ett tungt paket i brevlådan – MISAB auktion 17. Som vanligt efterlängtad. Denna gång utbjuds hela 1768 nr, vilka krävde hela 256 sidor för att katalogiseras. För oss medeltidsnördar så var dock utbudet av medeltidsmynt antalsmässigt lite lägre än vi vant oss vid; totalt 39 utrop svenska medeltidsmynt samt tre gotländska. Men materialet är onekligen trevligt. Utöver några vackra exemplar av de vanligare mynten, så finns några ovanliga och intressanta objekt. Ett subjektivt urval:

Nr 4. En brakteatpräglad skandinavisk imitation. Det är nog första gången jag sett en sådan utbjudas.

Nt 7. En Knut Eriksson penning av den typ som förekom i Gillbergafyndet. Notera kungens mustasch!

Nr 9. En mycket rar penning från Erik Eriksson. Extra intressant att man med säkerhet vet att denna präglats i Lödöse.

Nr 21. En ovanligt vacker Kalmarörtug från Albrekt av Mecklenburg. Kalmarörtugarna är ju oftast ganska taskigt präglade.

Nr 36. Den sällsyntare (LL 4) av de två på marknaden tillgängliga av kung Hans halvörtugar från Stockholm.

Men detta är som sagt mynt som jag spontant gillar. Det är naturligtvis upp till var och en att studera katalogen noggrant och sedan välja ut sina egna favoriter. Och för de flesta av oss så finns ju även en budgetbegränsning som i och för sig kan vara irriterande, men som är till god hjälp när man måste prioritera. Vi ses på Sheraton i mars!

/misab17-kat.jpg

2016-02-02 Auktion i Uppsala

Nu är det tätt mellan de numismatiska evenemangen! Redan den 11 februari arrangerar Numismatiska Klubben i Uppsala en auktion med 299 utrop mynt, medaljer, polletter, och numismatisk litteratur. För att få närvara och lämna bud (eller lämna "brevbud") måste du vara medlem i Numismatiska Klubben i Uppsala eller i Sigtuna Myntklubb.

Medlemskap i Numismatiska Klubben i Uppsala kostar för år 2016 endast 100 kr, som enklast betalas till klubbens bankgiro. Är du inte medlem, så gå med nu! Vi har medlemmar från hela Sverige samt från Norge och Danmark. Mera information om medlemskap hittar du här.

Och auktionslistan i PDF-format med all information om auktionen laddar du ner här.

/nku_142.jpg

2016-01-30 Myntmässan

Så var Sigtuna Myntmässa 2016 avklarad! Ett lysande arrangemang med ett 30-tal utställare och drygt 150 besökare. Kommersen var mycket god om man får tro de utställare/handlare jag frågade. Gorgon själv lyckades avyttra ca en hyllmeter god numismatisk (dubblett-) litteratur, och är mycket nöjd med detta resultat. Och hav förtröstan – det finns gott om material kvar till nästa års mässa! Några smärre kompletteringar till det egna biblioteket kunde också göras. Ett speciallt tack till Ulf Ottosson för ett väsentligt bidrag till katalogsamlingen!

Denna gång var antalet utställare så stort att man utöver den ”ordinarie” lokalen också utnyttjade en mindre närliggande lokal. Även om de flesta besökare nog hittade även till den mindre lokalen (där man dessutom hade ordnat en ”fikahörna”), så kan det nog vara idé för arrangörerna att inför nästa års mässa fundera på om inte mässan tjänar på att ha alla utställare samlade i en och samma lokal. Men, med detta sagt, så kan man f.ö. bara gratulera Sigtuna Myntklubbs eldsjälar till ännu ett lyckat numismatiskt arrangemang. Jag lyfter på hatten!

Vi ses igen på mässan i januari 2017!

/sigtuna-myntmassa-2016-01-30.jpg

2016-01-21 Svenska medeltidsmynt på den internationella marknaden (2)

I Maj månad 1976 såldes på auktion i Wien några trevliga svenska medeltidsmynt. Auktionen anordnades av firman NUMISMATICA, och detta var deras auktion XII.

Som utrop 1018-1031 utbjöds svenska medeltidsmynt. Nr 1018 – 1027 var fastlandssvenska mynt, medan nr 1028 – 1031 var gotländska. Samtliga mynt 1018-1026 avbildades i katalogen. Som framgår av bilden nedan så var det en trevlig svit örtugsmynt som såldes. Vi noterar bl.a. en s.k. Abo (även kallad 6-penning) från Erik av Pommern.

Men det mest spektakulära myntet är Sten Sture d.ä.:s äldsta örtug, LL 1; ett mynt där jag i skrivande stund endast känner till sex exemplar utanför museerna. Märkligt nog har detta exemplar, så vitt jag vet, inte dykt upp på marknaden efter 1976. Var finns det nu?

Myntet klubbades för 2400 österrikiska schilling (+15%), vilket med då gällande kurs motsvarade ca 750 SEK. Onekligen ett fyndpris för köparen!

/int_02_numismatica_wien_1976.jpg

2016-01-14 Sigtuna Myntmässa 30 januari

Snart är det dags för Sigtuna Myntklubbs årliga myntmässa i Märsta norr om Stockholm. Ca 30 utställare erbjuder mängder av numismatiskt ”godis”. Denna mässa är Sveriges näst största; endast klassiska FriMynt i Helsingborg torde erbjuda ett bättre utbud av objekt.

Gorgon passar på, liksom för ett år sedan, att rensa dubbletter ur bokhyllorna. Även några medeltidsmynt kommer att finnas till salu. Och lite annat smått och gott. En lista över en del av de böcker och kataloger som Gorgon kommer att erbjuda kan laddas ner här: sigtunamassan-jan-2016.pdf

Karta och annan information om mässan hittar ni här.

Vi ses om två veckor!

/sigtuna-massan-2016-annons.jpg

2016-01-12 Ungdomssynder

Gorgons hemsida och blogg är ju, förutom nyhetsrapportering från auktioner och mässor, starkt fokuserad på medeltida mynt och numismatisk litteratur – områden som varit fokus för mitt samlande i drygt 30 år. Dock finns en förhistoria även i mitt fall. Mitt samlande började redan på 1960-talet, och då var det olika årtal av de då cirkulerande mynten som skulle samlas i kompletta årtalsserier. De flesta årtalsserierna blev aldrig kompletta, då t.ex. femöringarna 1910 och 1927 av krasst ekonomiska skäl var ouppnåeliga för en grabb som inte ens fyllt tio. I början av 1970-talet blev plötsligt alla intresserade av våra nyare kopparmynt med präglingsfel i form av större eller mindre klumpar i präglingen. Så naturligtvis skulle även jag jaga dessa! Och det fanns ganska många av dessa mynt i omlopp. Även andra felpräglingar som dubbelpräglade bokstäver och siffror jagades med stor entusiasm av Gorgon.

Hur som helst så falnade ganska snart mitt intresse för denna typ av mynt, och helt andra områden seglade upp som prioriterade. Men jag har fortfarande kvar en del av mina tidigare samlingar. Martin Wettmarks nyutkomna bok om sitt samlande fick mig att ta en titt på de tidigare ”synderna”.

Bland de mynt som låg i lådorna fastnade jag för två enkronor som avbildas nedan. Den ena från 1939 med en mycket kraftig stampspricka på frånsidan (från F till D i ordet FOSTERLANDET). Mynt med små stampsprickor är ju inte direkt ovanliga, men detta mynt är extremt. Man kan se hur de två stamphalvorna faktiskt är förskjutna i förhållande till varandra. Kanske sprack stampen just när detta mynt präglades?

Det andra myntet är även det en enkrona, men i detta fall från Gustaf VI Adolf. Det märkliga med detta mynt är att en del av frånsidans prägling är mycket svag eller saknas helt. Myntet är av silver, och myntmästarmärket U daterar den till 1961-1968. Årtalet saknas dock nästan helt - endast siffrorna 19 kan mycket svagt skönjas. Det bör påtalas att myntet definitivt inte utsatts för åverkan. Vill minnas att jag någonstans läst (Myntkontakt? Skandinavisk Numismatik?) att stamparna under vissa förhållanden kunde råka ut för att fördjupningarna i stampen fylldes av smuts och små metallpartiklar, som genom präglingen ”härdades” och till sist blev så hårda att upphöjda detaljer på myntet helt enkelt inte präglades. Exempel som gavs på detta var t.ex. att myntmästarmärket på öresmynten i silver från 1940-talet ibland är mycket svagt utpräglade eller t.o.m. helt saknas. Att detta fenomen skulle finnas även på Gustaf VI Adolfs mynt verkar inte ha noterats. Någon vanlig svagprägling är det definitivt inte frågan om, då övriga delar av myntet, liksom hela åtsidan, är normalt utpräglad. Notera t.ex. att myntets upphöjda kant är bra utpräglad runt hela diametern – även på frånsidan.

Om någon expert på felpräglingar har något att tillägga, så välkomnas alla kommentarer!

/ungdomssynder.jpg

2016-01-07 Myntsamlandets glädje (2)

Förra året, 2015-05-25, skrev jag ett inlägg med denna rubrik. Anledningen var den gången att den kände myntsamlaren Christer Berggren publicerat en mycket trevlig bok om sitt samlande och sin samling. Föga anade jag då att jag skulle ha glädjen att återvända till ämnet redan innan ett år gått. Idag fick jag ett exemplar av en helt nyutkommen skrift – Wettmark Collection – i brevlådan. Det är den välkände experten på felpräglingar, Martin Wettmark, som i en vacker färgpublikation i samma format som Ahlströms auktionskataloger, på 46 sidor illustrerar och beskriver ett urval av objekten i sin samling. Wettmarks samlarområden är mycket annorlunda än Berggrens, men minst lika fascinerande. Vi konfronteras med märkliga felpräglingar, provmynt, och märkliga felskurna sedlar. Hatten av för Martin!

/wettmark.jpg

2016-01-04 Rivstart på det nya året

Det nya året börjar bra. Idag, första vardagen 2016, levererade brevbäraren katalogerna till Stacks & Bowers januari-auktion. Som jag tidigare påtalat så innehåller dessa kataloger ett antal riktigt bra svenska mynt från Lennart Philipsons samling. Men inte nog med detta; i brevlådan låg även 2016 års första nummer av Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad samt Numismatisk Rapport nr 128. Båda dessa är utmärkta tidskrifter med brett numismatiskt innehåll. Kvällen är räddad!

/rivstart-2016.jpg