Arkiv 2011

2011-12-27

Numismatik skall utövas i goda vänners lag, och med rikligt med god mat och dryck!” brukade framlidne samlaren och numismatikern Anders Frösell ofta påminna oss om. Och vem kan argumentera mot dessa visdomsord? Så årets allra sista inlägg på bloggen får bli en länk till några bilder från Uppsalaklubbens julfest. Traditionsenligt med Lars O. Lagerqvist som kåsör.

http://www.nku.nu/julmiddag2011.php

Och – den numismatiska menyn! (Ett rart numismatiskt ”småtryck”...)

nku-2011-12-14.jpg

2011-12-27

Så här i mellandagarna är det ett bra tillfälle att sammanfatta det numismatiska året 2011. Inte alla aspekter på detta vida område naturligtvis – därtill är mina numismatiska kunskaper alltför begränsade. Men om vi håller oss till de medeltida mynten, så kanske året ändå är värt några rader? (Den som vill ha en ”årskrönika” kan ju läsa de äldre inläggen i denna blogg...)

Nu, när vi i backspegeln kan sammanfatta försäljningarna av den Bondeska samlingen och även Frösells fantastiska medeltidssamling, så kan man nog bara konstatera att det kommer att dröja många, många, år innan något liknande inträffar igen. 2011 var därför, jämfört med åren innan, ett ganska blekt år. Men visst bjöds det på några tillfällen att förvärva bra medeltidsmynt!

Inom landets gränser så avhölls två auktioner i MISABs regi, en auktion arrangerades av Aurum, och året avslutades med en Nordlind-auktion. Även utomlands gavs ett och annat fyndtillfälle för den uppmärksamme ”jägaren”. Här är dock inte rätt tillfälle att kommentera enskilda objekt. Den sammanfattande bedömningen av året blir nog att intresset för de medeltida mynten utan tvekan håller i sig, och att den generella prisnivån har stigit under året.

Själv har jag också haft det stora nöjet att besöka ett flertal myntmässor under året. Hade tyvärr förhinder att åka till FriMynt detta år. Helsingborgsmässan är ju den absolut största och bästa av alla myntmässor i Sverige, men som sagt – 2011 blev det inget besök. Men Sigtunamässan, Falu-Borlängemässan, Olofströmsmässan, och Norrköpingsmässan avverkades. Och visst fanns det bra material till salu. Faktiskt utbjöds några riktiga ”medeltids-rökare” på en av dessa mässor!

Vi kan också glädja oss åt att del 2 av Jonas Rundbergs ”corpus” över de medeltida svenska örtugarna under året lämnade trycket. Jag ser verkligen fram emot nästa del!

Myntklubbarnas möten är också en omistlig del av myntsamlandet. Med risk för att upplevas som tjatig, så kan jag bara ännu en gång upprepa min uppmaning till alla myntintresserade – gå med i en myntklubb! Eller varför inte flera?

Nu står alltså 2012 och knackar på dörren. Första evenemang i min egen agenda är Sigtunamässan i slutet av januari. Sen ryktas det att MISABs vårauktion kommer att innehålla en del riktigt bra material. Och sen kommer FriMynt naturligtvis...

Slutligen: Ett Gott Nytt År tillönskas alla myntintresserade i allmänhet och alla medeltids-fantaster i synnerhet!

2011-11-27

Sent hemkommen från Nordlinds auktion igår. Liksom tidigare Nordlindauktioner – perfekt arrangerat och genomfört. God stämning och överfull auktionslokal.

Även om utbudet av medeltida mynt denna gång var ganska begränsat, så bekräftades intrycket från MISAB tidigare i höstas. Medeltidsmynt är hett eftertraktade, och vi är definitivt tillbaka på den prisnivå som rådde före finanskrisen och de massiva försäljningarna ur Frösells och Bondes samlingar. Penningarna nådde generellt mycket höga priser, medan prisbilden på örtugar var god, men inte extrem. Några goda prisnoteringar ur mängden (notera att 20% köparprovision tillkommer på klubbat pris):

Nr 1. Olof Skötkonung, LL 17. Vacker. 25000 kr.

Nr 2. Knut Eriksson, LL I:2b med stora kantskador. 7700 kr (!)

Nr 3. Knut Eriksson, LL I:7d. 15500 kr (!)

Nr 11. Magnus Eriksson, LL XXVIII:1b. 5500 kr. Troligen nytt all-time-high för detta mynt.

Nr 27. Sten Sture d.y., Örtug LL 6b. 12500 kr. Troligen nytt all-time-high för detta mynt.

Nr 31 och 32. Gotlands-hvider. 2700 kr resp. 2200 kr. Bra betalt men ändå mycket förmånligt för två mycket rara hvider som endast sålts offentligt några få gånger under de senaste decennierna. Nr 31 saknas i LL!

Nr 48. Sören Norrby hvid. LL B:I:4b. 4100 kr. Troligen nytt all-time-high för detta mynt. Alla Sören Norrbys mynt nådde f.ö. goda priser.

Ser fram emot nästa Nordlind-auktion!

gorgon-11-11-26.jpg

2011-11-19

I torsdags var det myntklubbskväll igen, men denna gång i Uppsala. Auktion med del 6 av litteraturdubbletter ur Anders Frösells bibliotek, samt ca 200 utrop mynt, medaljer och polletter. Ca 20 "motbjudande" hade mött upp, och budstriderna var tidvis intensiva. Av de 64 utropen litteratur blev endast 3 osålda. Många passade alltså på att komplettera sina numismatiska bibliotek! Något högre andel återrop på myntdelen av auktionen, men även där tidvis många budspadar i luften samtidigt. En lyckad kväll! Några bilder från auktionen hittar man här: http://www.nku.nu/auktion124-125.php

Nästa möte i Uppsala år den årliga julmiddagen, 14 dec, som enligt traditionen inleds med ett föredrag/kåseri av Lars O. Lagerqvist. Därefter 3-rätters middag.

2011-11-12

Jag besökte Sigtuna Myntklubb i onsdags. Trevligt som vanligt! Definitivt en av Sveriges aktivaste klubbar, och ett riktigt "vattenhål" för oss myntsamlare i mälardalstrakten.

Sigtunaklubben har nu åter fått lite fart på sin hemsida som varit inaktiv ganska länge. Och där hittar man redan information om 2012 års myntmässa, som arrangeras den 28 januari. Mässan har vuxit kraftigt de senaste åren, och är väl värd ett besök.

http://www.sigtunamyntklubb.se/massinfo2012.html

2011-10-29

I stark konkurrens med ett strålande vackert höstväder och den årliga Antikmässan på Fyrishov, genomförde Numismatiska Klubben i Uppsala och Uppsala Universitets Myntkabinett 2011 års Myntdag i Uppsala. Denna tradition firade denna gång 10-årsjubileum. Trots konkurrensen hade en tapper skara mött upp och denna gång bjöds på fem korta föredrag á 30 minuter på temat Sveriges Mynthistoria. Besökarna passade även på att beundra de vackra utställningsmontrarna, och några besökare hade även med sig mynt för bestämning och värdering. Ett lyckat arrangemang, och nu siktar Uppsalas myntvänner in sig på nästa evenemang: mynt- och litteratur-auktionen den 17 november. Mera om denna på klubbens hemsida (under "Program"):

www.nku.nu

Och till sist - ett bildkollage från Myntdagen:

uumk-2011-10-29.jpg

2011-10.14

Den 29 oktober bör alla myntintresserade boka in en tripp till Uppsala. Då är det nämligen Myntdag på Uppsala Universitets Myntkabinett. Passa på att se de vackra utställningarna, få dina mynt bedömda och värderade, samt lyssna på korta föredrag om sveriges mynthistoria. Fritt inträde!

Ett samarrangemang mellan Myntkabinettet och Numismatiska Klubben i Uppsala.

http://www.nku.nu/myntdag2011.pdf

2011-10-13

Nu har även den tryckta katalogen till Nordlinds auktion anlänt. En högklassig publikation! Själva auktionen blir en riktig fest för oss myntälskare. Bra bredd på materialet gör att här finns objekt för alla smaker. Även om man inte tänker gå på auktionen, eller ens bjuda, så bör man skaffa katalogen. Publikationer av denna klass har ett bestående värde. Katalogen kan köpas i Nordlinds lokaler på Karlavägen, eller beställas för leverans till den egna brevlådan. Den kan också laddas ner från Nordlinds hemsida.

http://www.nordlindsmynt.se

2011-10-06

PDF-katalogen till Nordlinds novemberauktion finns nu tillgänglig. OBS - stor fil. (145 MB)

http://www.nordlindsmynt.se/auk111126/pdfauknord/katnordweb.pdf

2011-10-01

Är nyss hemkommen från myntmässan i Norrköping. Ett mycket lyckat arrangemang! Enligt uppgift 22 utställare och ca 100 betalande besökare. Massor av intressanta objekt i prisklasser från någon krona till runt 100 tusen! Och massor med trevliga myntsamlare och mynthandlare. Nu när mycket av den traditionella mynthandeln flyttat till Tradera och eBay, så har myntauktioner och myntmässor blivit den naturliga träffpunkten mellan handlare och samlare. (Samt naturligtvis alla de myntklubbar som finns utspridda över riket.)

Är du intresserad av mynt, medaljer, sedlar eller polletter? Då blir mina råd:

Gå med i närmsta myntklubb, besök myntmässor, besök myntauktioner (även om du inte tänker köpa något), skaffa ett eget litet bibliotek med myntlitteratur, och - i största allmänhet - var aktiv i ditt samlande. Du kommer att ha kul, och du kommer att få många nya vänner.

Till sist - en mingel-bild från Norrköpingsmässan.

norrk20111001.jpg

2011-09-28

Några riktigt bra bra artiklar i numismatiska ämnen kan laddas ner i PDF-format från Numismatiska Klubbens i Uppsala hemsida:

http://www.nku.nu/boken2009.php

Boken Samlad Glädje 2009 finns också fortfarande att köpa från klubben för den som hellre vill ha numismatisk kunskap i tryckt form!

2011-09-14

Om ni har möjlighet, så planera in en numismatisk tripp till Norrköping 1 oktober. Myntmässa!

Jag besökte denna mässa första gången förra året, och blev glatt överraskad. Och antalet utställare är betydligt större i år.

http://www.norrkopingsmyntklubb.se/myntmassa.html

2011-09-13

Någon gång under det senaste dygnet passerade besöksräknaren på gorgon.n.nu 1000 (unika) besök. Varje besökare tittar i genomsnitt på 3,7 sidor på sajten. 95% av besökarna är svenska. Besöksfrekvensen ligger nu stadigt mellan 10 och 15 unika besök per dag. Man tackar för intresset!

2011-09-11

Så var MISABs auktion 5 avslutad. Kunde själv inte närvara denna gång, men följde budgivningen hemifrån m.h.a. den realtids-uppdatering av klubbade priser som MISAB erbjuder på sin hemsida.

Antalet myntsamlare som specialiserat sig på de medeltida svenska och gotländska mynten har aldrig varit stort – kanske några tiotal passionerade samlare. Tillgången på material är också mycket begränsad jämfört med modernare mynt. Det torde t.ex. vara mycket få medeltida mynttyper som är vanligare än klassiska moderna ”rariteter” som 5 öre 1910 och 1927, 1 kr 1942 ÅUB, 20 kr 1885, etc.

De begränsade skaran samlare gör också att när ett stort utbud medeltida mynt når marknaden under en kort tidsperiod, så är förmågan att absorbera detta material begränsad. Under de senaste åren har såväl den förnämligaste samling medeltida mynt som utbjudits under det senaste seklet (den Frösellska: MISAB auktion 1), som den Bondeska samlingen (Nordlind auktion Bonde 1, 3, 5, 6) sålts. Aven via Aurum har en hel del bra material sålts under denna tidsperiod. Bondes samling innehöll bl.a. ett flertal medeltida rariteter, av vilka några t.o.m. saknades i den Frösellska samlingen. Prisnivån på det Frösellska materialet var god, trots finanskris, och även det Bondeska materialet klubbades till mycket hyfsade om än något spretiga priser. Dock har den generella prisnivån på medeltida material utan tvekan gått ner under de senaste 3-4 åren – kanske mest uttalat på de myntgrupper som är vanligast förekommande på marknaden.

Omfattningen av den medeltida avdelningen på MISAB 5 var ganska begränsad, så några långsiktiga slutsatser om intresset för medeltida mynt kanske är vanskligt att dra. Dock kan man konstatera att de objekt som bjöds ut genomgående klubbades för mycket goda priser. Några noteringar med korta kommentarer (notera att 18,75% tillkommer på klubbade priser):

552: Olof-penning av EDEDO-typ. Klubbad för 15000 kr, vilket väl får betraktas som mycket bra betalt för denna den kanske vanligaste av Olofs barbariserade penningar.

553: Lödösepenning från 1160-talet. 22000 kr känns som helt rätt prisnivå på dessa sällsynta penningar som tidigare ansetts vara norska.

554: En vacker Erik Eriksson penning med fågelmotiv. 23000 är nog också helt rätt för detta vackra exemplar av ett ganska sällsynt mynt.

558: Valdemarpenning med lejon. Visserligen är varianten med streck på lejonets tunga sällsynt, men 4200 är ändå ett högt pris för detta mynt.

561: Den sällsynta götalandspenningen från Magnus ladulås, med latinskt M inom strålring, klubbades billigt för endast 1200 kr. Dagens fynd?

562: Obol (halvpenning) från Birger Magnusson. 32000 kr för detta extremt sällsynta mynt är nog att anses som billigt. Senaste försäljningen av en Birger-obol (Ahlström auktion 62) nådde mer än det dubbla. Köparen gratuleras!

563: 6100 kr för en Magnus Eriksson penning av typen LL XXVI:3a är nog snudd på nytt rekord.

565: En Stockholmsörtug från Albrekt av den tidiga sällsynta typen med ”ALBERTVS DEI GRACIA”. 7000 kr känns helt rätt. Jonas Rundbergs nyligen utkomna studie över Albrekts mynt (anmäld på denna sajt under Ny numismatisk litteratur) påvisar sällsyntheten hos de allra flesta av Albrekts Stockholmsmynt, med undantag av den yngsta typen.

566: Erik av Pommern. Västeråsörtug med ”IRX ERICVS IRS”. Visserligen ett sällsynt mynt, men med beaktande av de stora kantskadorna är 2900 kr ett mycket högt pris.

570: Ett vackert ex av Sten Stures vanligaste typ av halvörtug, LL 9. Detta var dock den ganska sällsynta varianten 9f, och 3400 kr är nog rätt så OK för de som variantsamlar denna typ.

1495: En post med gotländska mynt klubbades för häpnadsväckade 4800 kr. Samtliga ingående mynt var av ganska vanliga typer, men ett exemplar av den äldsta penningen, LL grupp XX, stack ut med sin ovanligt höga kvalitet.

Sammanfattningsvis alltså goda eller höga priser, med några få undantag. Är detta en indikation på att priserna på medeltidsmynt är på väg att återhämta sig till de nivåer som gällde före Frösell och Bonde? Nja – det är nog för alltför tidigt att dra en sådan slutsats. Men en indikation åt det hållet var kanske denna auktion ändå?

F.ö. så tycker jag att den nya designen på MISABs hemsida är ett klart lyft jämfört med den tidigare. Och även on-line katalogens funktionalitet, med on-line budgivning, är nu helt OK. Jag störs dock av att de zoomade bilderna kan dyka upp lite var som helst på skärmen, vilket gör att man ibland måste skrolla både i sid- och höjdled för att se hela den zoomade bilden. Och två små knappar, ”föregående nr” och ”nästa nummer”, skulle göra det mycket lättare att bläddra igenom katalogen.

Totalt klubbades mynt och annat för 5,93 miljoner. Efterförsäljning av de 52 osålda objekten tillkommer.

2011-08-28

Ny Litteratur: MISAB auktion 5, och Nordlind/Künker: Hagander del 2.

Under de senaste 4-5 åren har de kataloger som utges av ledande svenska myntauktionsfirmor genomgått en smärre revolution kvalitets- och innehållsmässigt. Färgtryck av hög kvalitet, högklassiga avbildningar, och hög papperskvalitet samt hårda pärmar. Vidare en satsning på att katalogen inte bara skall vara en förteckning över ett antal mynt som skall säljas, utan även skall förmedla kunskap om objekten. Bakom detta ligger en seriös ambition att ”sälja” numismatiken och myntsamlandet. Men utan den moderna digitala tekniken för fotografering, layout och tryck, som väsentligt pressat produktionskostnaderna, så skulle kataloger av denna kvalitet knappast kunna motiveras. Och den hårda inbindningen har ju också medfört att man inte längre behöver fula tidskriftsamlare i bokhyllan!

När nu den numismatiska höstterminen drar igång, så är Nordlind/Künker och MISAB först ut med två mycket imponerande publikationer. Båda publikationerna bländar med sin kvalitet och sina utförliga objektbeskrivningar.

MISAB (Myntauktioner i Sverige AB) är först ut med sin femte auktion den 10-11 september. Utöver huvudkatalogen, som denna gång har ett bredare utbud av objekt än tidigare auktioner, så utbjuds ett större antal sedlar i en separat katalog. Detta grepp - att erbjuda inlämnare specialkataloger över sina samlingar - har redan provats på MISAB 1 (samling Källå) och MISAB 3 (Frösells numismatiska bibliotek). Jag tror personligen att det för många samlare finns en stor attraktionskraft i att kunna få en ”egen” katalog över sin samling, när den en gång skall skingras.

Ulf Nordlinds mynthandel, numera tveklöst landets ledande i branschen, har med auktionerna av den Bondeska samlingen visat var skåpet skall stå. Delar av denna samling såldes i samarbete med Europas ledande myntauktionsfirma, F.R. Künker i Osnabrück. Samarbetet fortsätter nu när Julius Haganders oerhört fina samling skall skingras. Auktion 2 i denna svit av auktioner går av stapeln i Osnabrück den 28 september. Katalogen har nummer 196 i Künkers katalogserie. Katalogen är mycket rikt tryfferad med illustrationer och text (på svenska och tyska) om objekten. Katalogen kan beställas från Künker eller Nordlind. Visning kommer även att ske i Stockholm.

Dessa kataloger, liksom tidigare utgivna av MISAB, Nordlind och Nordlind/Künker, har ett bestående värde långt efter auktionsdatum. För den som inte vill köpa katalogerna kan de laddas ner som PDF-filer från respektive firmas hemsida.

kat-sept-2011.jpg

2011-08-24

Polletter är en del av numismatiken som för undertecknad är ganska okända domäner. Men visst är polletter intressanta objekt både kulturhistoriskt och numismatiskt. Själv förknippar jag polletter med äldre tider. Som betalning för varor och tjänster i gamla bruksmiljöer. Eller betalning på spårvagnar. Knappast något som längre förekommer i plastkortens tidevarv. Eller…?

Kom nyligen hem från en resa i Norrland. Råkade under denna resa stanna vid en vägkrog, då suget efter en kopp kaffe blev mig övermäktigt. Behov fanns även av ett besök på det som i USA på finare ställen brukar kallas ”Restroom”. Men dörren var försedd med ett myntlås, och det kostade 5 kr att få bruka anläggningen – men: ”Gäster kan få nyttja den gratis om man säger till i kassan”.

Sagt och gjort. I samband med kaffebeställningen påtalade jag mitt behov, varvid kassörskan överlämnar … en POLLETT! Samma diameter, tjocklek och nästan samma vikt (9,40 gram) som en 5-krona (som skall väga 9,50 gram). ”Använd den här” var hennes uppmaning. Något överraskad konstaterade jag att uppenbarligen finns fortfarande polletter i bruk i vårt avlånga land. Naturligtvis behöll jag polletten!

Två frågor söker nu ett svar:

1. Är det verkligen tillåtet att låta tillverka och sprida objekt som kan fungera som 5-kronor i myntautomater?

2. Var kan jag köpa en påse? :-)

pollett.jpg

2011-08-19

Helgen 15-16 oktober bör den myntintresserade boka in en tripp till Göteborg.

På lördagen anordnar Gunnar Holst Stfiftelse för Numismatik, i samarbete med Folkuniversitetet, ett symposium om mynt under vikingatiden - Mentaliteter och mynt under vikingatid.

http://www.gwindor.net/vikingasymposium2011rev.pdf

Och på söndagen är det Numismatikens Dag på Stadsmuseet i Göteborg. Här är även Göteborgs Numismatiska Förening medarrangör.

http://www.gwindor.net/Myntdag16okt2011slut.pdf

2011-08-19

Nu finns katalogerna (japp - två st!) för MISAB auktion 5 att ladda ner som PDF-filer.

Katalog 1 innehåller enbart sedlar. Katalog 2 mynt, medaljer, polletter, och en liten avdelning numismatisk litteratur. Notera att katalog 2 är en ganska stor fil, faktiskt hela 63 MB!

http://coinauctions.se/misab/MISAB_5_PART_1.pdf

http://coinauctions.se/misab/MISAB_5_PART_2.pdf

2011-08-12

Nu kan katalogen också laddas ner som PDF från:

http://www.nordlindsmynt.se/JH2.pdf

2011-08-08

Nu finns den elektroniska versionen av nr 2 av Hagander-katalogerna tillgänglig på Künkers hemsida. Klicka på "browse online" på "Auction 196" och njut!

https://www.kuenker.de/unsere_auktionen_en.Kuenker

2011-07-25

Myntmässor ... dessa skall man passa på att besöka om man får tillfälle! I helgen (23 juli) var det myntmässa i Olofström, och jag hade möjlighet att vara där. Trevligt, mycket trevligt! Dels kan man på mässor få se ett samlat utbud av numismatiska objekt, som man aldrig kan få se hos en enskild mynthandlare, dels är spännvidden på objekt betydligt större än på en auktionsvisning hos de professionella auktionsfirmorna. Ett gyllene tillfälle att lära sig mera om mynt, medaljer, sedlar och polletter! Och sen naturligtvis trevlig samvaro med likasinnade. Halva nöjet (minst!) med att samla mynt är ju alla trevliga kollegor/konkurrenter som man lär känna med tiden.

Ett drygt tiotal utställare, objekt från någon tia och upp mot 50 tusen, bra organiserat, bra lokal, gratis parkering och inträde, bra fika. Jag gratulerar organisatörerna. Kommer gärna tillbaka nästa år!

Passade också på att besöka antikmarknaden i Degeberga dagen efter (24 juli). En bedövande stor tillställning! Enligt uppgift uppgick den samlade bordslängden för alla utställare till 1 km! Och besökarna var visst runt 20 tusen. Två mynthandlare hittade jag: Tryckt och Präglat samt Hamrin och Svahn. Men det finns ju så otroligt mycket annat än mynt som har kulturhistoriskt intresse... Och det hela var föredömligt organiserat, trots storleken. Funderar ni på att åka dit nästa gång (2012)? Räkna med att besöket tar hela dagen!

Avslutar med en bild från Olofström.

p7230018-small.jpg

2011-07-19

TIPS: En utmärkt artikel om den äldre svenska mynthistorien hittar man här:

http://www.humanistportalen.se/artiklar/numismatik/mynt-oppnar-ett-fonster-mot-medeltiden/?pageNo=1

2011-06-18

Ny Litteratur: Vad kostade det? Priser och löner från medeltid till våra dagar.

Redan 1984 utkom första upplagan av boken Vad kostade det? De kända numismatikerna Lars O. Lagerqvist och Ernst Nathorst-Böös publicerade då prisuppgifter på diverse olika varor och tjänster från tidig medeltid till nutid. Detta var en verkligt nyttig bok – både för den som intresserar sig för mynt och penninghistoria, men även för den allmänt historiskt intresserade allmänheten eller t.ex. släktforskare som vill försöka förstå tidigare generationers levnadsvillkor. Boken blev också en framgång och nya upplagor trycktes under de följande åren.

Nu föreligger sjätte upplagan – denna gång ganska kraftigt omarbetad och utvidgad av Lagerqvist. Stommen i boken är fortfarande prisuppgifterna från äldre tider, men boken har utökats med kapitel kring äldre tiders handel och marknader, liksom även en introduktion till äldre tiders mynt och mynträkning. Resultatet har blivit en mycket tilltalade och användbar bok – inte minst för den som intresserar sig för den svenska mynthistorien i lite vidare bemärkelse, och alltså vill veta mera även om myntens funktion i sin samtid.

Boken kan köpas bl.a. i Kungliga Myntkabinettets butik.

ll-vad-kostade-det.jpg

2011-07-16

Inte så många som twittrar om numismatik, men här hittar ni i alla fall en ambitiös och seriös twittrare!:

http://twitter.com/#!/monetanova

2011-06-29

I dagens Upsala Nya Tidning kan man läsa en utförlig artikel om ett mynt från Knut Eriksson som hittats vid arkeologiska utgrävningar i Biskopskulla.

http://www.unt.se/uppsala/sensationellt-myntfynd-i-myllan-1387441.aspx

Fyndet är intressant på flera sätt - dels visar det på platsens betydelse redan under sent 1100-tal, dels är ensamfunna mynt från tiden före 1250 ovanliga i arkeologiska sammanhang. En snabb kontakt med Frédéric Elfver (omnämd i UNTs artikel) bekräftade detta. Av totalt ca 125 lösfunna mynt från perioden är endast 12 från Knut Eriksson. I stark kontrast till detta har vi några ganska stora skattfynd från sent 1100-tal, där bl.a. denna typ är långt ifrån ovanlig. I fyndet från Gillberga, tidigt 1970-tal, förekom ett flertal penningar av just denna typ. Så myntet i sig är inte alls någon sensation - däremot platsen och det kontext i vilket det hittades.

Detta är f.ö. inte första gången Biskopskulla utmärker sig numismatiskt. Vid utgrävningar i själva kyrkan påträffades år 1954 en stor skatt med 377 mynt, huvudsakligen örtugar från 1400-talets mitt.

2011-06-24

Jag räknar med att det nu blir betydligt glesare mellan uppdaterigarna av denna sajt. Livet innehåller ju annat än numismatik också ... speciellt på sommaren!

Men om ni har vägarna förbi Stockholm bör ni inte missa att besöka Kungliga Myntkabinettet och titta på utställningarna där. Andra numismatiska pärlor är myntmuséerna i Uppsala och Avesta.

http://www.myntkabinettet.se

http://www.gustavianum.uu.se/node17

http://www.turistmal.se/?index=item&id=1453

Och sen finns ju myntmässan i Olofström den 23 juli att se fram emot. Jag besökte denna mässa för ett par år sedan och det var mycket trevligt.

http://www.ingemars.se/os2011.pdf

2011-06-19

Hmmm... har lite svårt att riktigt bestämma vad jag skall ha blogg-sidan till. Men tills vidare kan väl några tips om andras bra myntbloggar vara ett lämpligt inlägg? Jag brukar då och då surfa in på följande bloggar:

http://blogg.ingemars.se/

http://wernersblogg.wordpress.com

http://www.falcoin.se/pages/min-blogg.php

http://www.trinten.n.nu/myntminnen

http://www.mickesmyntsida.n.nu/blogg

http://www.hassesmedaljsida.se/lite-av-varje

Bästa mynt-chatten är enligt min åsikt:

http://swedishcoins.net/forum/

Bästa numismatiska kalendern hittar man här:

http://www.ingemars.se/agenda.htm

2011-05-17

Ny Litteratur: Den svenska örtugsmyntningen under Albrekt av Mecklenburg (1364-1389). En stampstudie.

Äntligen! År 2005 publicerade Jonas Rundberg sin grundliga inventering av örtugarna från ca 1441 till mitten av 1470-talet. Nu har hans forskningar kring de äldsta svenska örtugarna lämnat trycket. Liksom i den förra volymen utgörs Rundbergs källmaterial av beståndet av örtugar i såväl museer som i privata samlingar. I den nu publicerade volymen har 1235 örtugar stampbestämts, varav 158 i privata samlingar. Hela 97% av dessa avbildas i katalogdelen av boken. Genom stampkopplingar har en revidering av tidigare typindelning kunnat göras, och en relativ kronologi fastställas för Stockholmsörtugarna. Boken är helt oumbärlig för den som har intresse av denna del av den svenska mynthistorien. Den kan köpas från Svenska Numismatiska Föreningen. Notera att upplagan på denna volym är betydligt lägre än på den förra. Låt oss hålla tummarna för att Rundberg fortsätter med denna typ av publicering av det numismatiska källmaterialet från den svenska medeltiden! Keep up the good work, Jonas!

rundberg-2.jpg

2011-05-15

Har lagt ut en förteckning över numismatisk litteratur som jag söker. Hör av dig om du har något jag saknar!

2011-05-14

Antalet besökare på sidan är fortfarande lågt, men ökar stadigt. En och annan positiv och uppmuntrande kommentar har också nått fram till mig. Tack!

Skall försöka uppdatera sidan varje helg, och då först och främst fortsätta den översiktiga beskrivningen av den svenska mynthistorien 995-1520. Idag har Knut Eriksson adderats!

2011-05-08

Ny "veckans bild" uppladdad. Och bild på en Lödösepenning från 1150-talet.

Notera att Numismatiska Klubben i Uppsala har auktion med både numismatisk litteratur och mynt den 12 maj. Auktionslistor (PDF) kan laddas ner från:

http://www.nku.nu/Auktion_122.pdf

http://www.nku.nu/Auktion_123.pdf

Nya medlemmar är alltid välkomna!

2011-05-01

Ny "veckans bild" uppladdad. Och text om myntningen i Lödöse på 1150- och 1160-talen.

2011-04-22

Ny "veckans bild" uppladdad. Och text om Anunds myntning. Samt en bild.

2011-04-09

Ny Litteratur: Moneta 5 - jubileumsbok från Skånes Numismatiska Förening.

För att högtidlighålla att det var 80 år sedan Föreningen grundades, har Skånes Numismatiska Förening (SkNF) låtit publicera en påkostad, rikt illustrerad, och mycket elegant festskrift på hela 200 sidor. Här är inte rätt plats att ingående förteckna och recensera alla de 21 bidragen, men bland författarna återfinns många namnkunniga numismatiker och samlare. I och med dena bok så bygger SkNF vidare på, och sätter en ny standard för, den tradition med numismatiska antologier för att fira att man "fyller jämnt". Tidigare liknande publikationer finns bl.a. från Numismatiska Klubben i Uppsala ("Samlad Glädje": 1999 och 2009) samt från Myntklubben Skilling Banco ("Numismatiska Axplock":2009). Vilken klubb eller förening kommer härnäst?

moneta5.jpg

2011-04-09

Fick plötsligt för mig att jag skulle bygga en egen hemsida!